2024-04-26
今日嚟到旺角雅蘭中心食晚餐,見到2樓嘅PHI Coffee & Pancake 做緊獨角獨角獸主題,好靚好夢幻,望真啲發現係芋頭嘅主題。因為依個主題,食物都加入左芋頭原素,呈紫色,好靚😍。
甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 $158梳乎厘係依間餐廳嘅賣點,必食!今次聯盛獨角獸主題推出左芋泥梳乎厘pancake,賣想超靚。梳乎厘pancake做得好好,好soft,好綿密,入口即溶,而且蛋味好香。旁邊有芋頭味嘅cream,有芋泥味之餘,奶味都好香。另外,配料有小麻糬同棉花糖等等!夢幻獨角獸芋泥蛋糕 $75蛋糕片分左紫色同綠色,我覺得綠色嘅部分有啲薄荷味,幾清新。蛋糕片同蛋糕片之間有濃濃嘅芋頭餡,甜甜地,好夾。粉紅吞拿魚貓耳朵粉 $112貓耳朵粉同醬汁係粉紅色因為餐廳加入左紅色火龍果汁嚟製作,仲睇到有火龍果籽!貓耳朵粉煮得啱啱好,軟硬適中。而醬汁都整得好好味,好creamy,有濃濃嘅芝士同奶香味。吞拿魚都好大片,好鮮味。仙氣獨角獸乳酪碗 $98乳酪碗呈紫色,面頭有好多生果,例如有士多啤梨、藍莓、紅桑子等等。生果都好新鮮好甜。繽紛獨角獸咖啡(熱) $62咖啡面頭有棉花糖,而且佈滿芋頭味嘅奶泡。Espres
夢幻獨角獸芋泥蛋糕 $75
粉紅吞拿魚貓耳朵粉 $112
仙氣獨角獸乳酪碗 $98
繽紛獨角獸咖啡(熱) $62
咖啡面頭有棉花糖,而且佈滿芋頭味嘅奶泡。Espresso 係另外比的,所以大家可以因應自己嘅喜愛度加多或加少啲咖啡,估唔到咖啡同芋泥都幾夾!
綿綿獨角獸沙冰(凍)$68
依杯就凍嘅,一樣賣相好靚,打卡一流!依杯就似芋泥鮮奶。