2015-12-15 2308 瀏覽
個人對豬肉感覺一般,因為總覺得比較難煮得好食。今次被介紹黎The fat pig,開宗明義主打豬肉料理,就即管試試。位於時代廣場樓上,地方好寬敞,座位好舒服,一邊仲有個小酒吧,唔食嘢都可以飲杯嘢,環境好relax。如果用餐的話,除左酒之外仲有雞尾酒、果汁、咖啡等等選擇。就好似大部分西餐廳咁,如果飲水係要計錢的,不過呢度只需每位$5,可選Stilled或者Sparkling兩種,仲可以任飲,都抵嘅。另外首先講明,呢度每道菜比較細碟(可能因為當係佐酒小食),如果要飽肚,兩個人最少叫5道菜先夠。因為當日唔肚餓,所以只叫左3碟試下。手撕豬肉配包、椰菜絲沙律、洋蔥圈($64)就好似mini burger,材料多口感豐富,手撕豬肉好腍好惹味,炸洋蔥圈有少少油膩,但同埋椰菜絲沙律一齊食又可以抵消返,麵包夠鬆軟,一個人食兩件都冇問題。炸豬耳配酸豆醬($55)非常新穎,豬耳通常只食鹵水的,炸的從來未試過。豬耳唔乾身,仲好爽脆,炸漿亦唔厚,有少少椒鹽味好香口,酸豆醬味道唔濃烈,只有少少酸,正好中和油膩感。五花腩伴全籽芥末薯蓉、鼠尾草及蘋果汁($88),豬腩肉配薯蓉都好創新。豬腩肉賣相好似東坡肉,size同
五花腩伴全籽芥末薯蓉、鼠尾草及蘋果汁($88),豬腩肉配薯蓉都好創新。豬腩肉賣相好似東坡肉,size同麻雀差唔多,表面烤得香脆,有少少似乳豬味,醬汁就似糖醋汁,酸酸甜甜。墊底的薯蓉味道羶羶的,都好食。
值得去指數: