2015-03-04 3167 瀏覽
是日大年初三,不宜拜年只好出外搵食適逢農曆新年有朋友自遠方來,找來找去唔係唔岩心水,就係無開,卒之俾我搵到呢一家"咸了的豬"春天地濕路滑,甚是擾人,新正頭的尖沙咀街道上,行人寥落,行到上諾士佛台,以為自己身處宋王臺一樣的冷清雖然我扑了一點半,遠方友人伉儷一早已經到達,見到面不忘來過友情的擁抱來到"咸了的豬",當然要食佢隻豬,餓極的我一坐低就馬上點豬,仲要係suckling 豬。但係外藉waitress唔recommend,反而強烈推介咸豬手。既然你強推我,我只好從容就範,就點左咸豬手,雜腸platter,caesar salad,流心旦,蛋蓋蟹肉意粉。仲有個幾特別以"咸了的豬"命名的啤酒,waitress幾有心,我只是好奇問問,佢就斟左一少悲俾我試酒,咁仲點能夠唔點?睇下裝修details位先再來餐具,我好喜歡這個仿明朝瓷器圖案重點還是菜煙薰蛋-不俗,軟軟的蛋外面包住炸皮魚肉,令到口感有層次什腸platter-很好,賣相丶口感丶味道各有不同的腸,配左四款唔同既醬,一座由腸搭成既小山丘,一下子被我們夷平~主角,咸了的豬手-正!炸過的咸豬手,內裡卻不失juicy,味道咸甘香,絕對唔係等閒之
是日大年初三,不宜拜年只好出外搵食

睇下裝修details位先
再來餐具,我好喜歡這個仿明朝瓷器圖案
重點還是菜
煙薰蛋
煙薰蛋-不俗,軟軟的蛋外面包住炸皮魚肉,令到口感有層次
主角,咸了的豬手-正!炸過的咸豬手,內裡卻不失juicy,味道咸甘香,絕對唔係等閒之貨,我讚!

其他沙律,意粉都OK,但比較尋常我就不一一描述

服務方面,外藉waitress是OK的,但港藉男經理咀臉比較那個,這可是年初三咁既樣

一行四人,都總算是滿足而回
2015-02-22
煙薰蛋
  • 咸豬手,什腸platter