2019-03-25
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。.「eat darling eat」係一間位於銅鑼灣名店坊新開既fushion餐廳,餐廳就像一間美食實驗室,餐牌上無論鹹食和甜品都有不一樣的新穎配搭和玩味變奏,更以特別的組合來重新演譯一系列港式糖水,剩係見到雪糕都有「豬腳薑」同「四川花椒」咁大膽創新口味既雪糕,已覺得這餐廳絕不簡單。餐廳環境很闊落,分為兩層,裝潢佈置得充滿活力,用上大膽鮮艷的熒光顏色及與別不同的色調,明顯是走年青人路線。餐牌上有分小食、主菜;甜品方面選擇較多,自家製雪葩和蛋糕甜品等,仲有多款重新演譯的港式糖水和甜品;飲品選擇不少,連coffee cocktails都有。酥炸豆卜釀香草芝士 $58炸豆卜內釀左軟滑既忌廉芝士,面頭仲搽上一層甜醬來模仿臭豆腐的感覺,名乎其實中西合壁。雖然食落無臭豆腐既臭,但咀嚼中既口感和味道會有一刻覺得食緊臭豆腐,係幾特別既配搭。香煎牛柳粒 $78呢碟牛柳粒最特別之處係一旁加左紅椒粉的腐乳醬,用黎蘸上牛柳粒食別有一番風味(不過對於重口味人士覺得個醬可以濃味少少)。牛柳粒蘸的熟成度恰到好處,食落有口感不會很韌,牛味滿
酥炸豆卜釀香草芝士 $58
香煎牛柳粒 $78
呢碟牛柳粒最特別之處係一旁加左紅椒粉的腐乳醬,用黎蘸上牛柳粒食別有一番風味(不過對於重口味人士覺得個醬可以濃味少少)。牛柳粒蘸的熟成度恰到好處,食落有口感不會很韌,牛味滿重,建議與蒜片等同食味道會更突出。
親愛做鴨肉意大利雲吞配煙燻忌廉薯蓉 $78
這款由雲吞皮到底下的煙燻薯蓉都係自家製的,一碟有四片雲吞,雲吞皮的厚薄和軟硬度都適中,中間填了滿滿鴨肉餡料,配搭底下惹味的忌廉薯蓉,味道相當唔錯,就是份量有點少,但小妹頗喜歡的。
招牌菠蘿包 $38
餐廳自家製既菠蘿包,外皮咬落很鬆脆,中間夾了菠蘿雪葩同軟滑的菠蘿吉士醬,一旁還放了菠蘿粒和焦糖脆脆可一同品嚐。食落散發出陣陣清幽的菠蘿味,是「真·菠蘿包」,這配搭好似食緊泡芙甜品般,係港式菠蘿包的變奏版,不錯。
木瓜糖水 $68
內有雪耳、燉木瓜、意大利軟芝士和木瓜脆片組合而成,賣相可媲美西式甜品,岩晒相機食先。最過癮係估唔到呢個木瓜糖水既組合同軟滑既軟芝士又頗配合,一齊食落味道又完全無違和感,好特別啊!不過所附的木瓜雪耳糖水?加唔加感覺都分別不大。
蕃薯糖水 $68
香芋雪糕、薑味蛋白餅、朱古力蛋糕的這個蕃薯糖水的配搭狀甚有趣,不過食落覺得每種食材都有點像各自修行,薑味和蕃薯味也不重,是覺得有點可惜。
飲品叫了Chai Latte $40和Cold brew old fashioned $118,前者係香料鮮奶紅茶,飲落會覺得自己飲緊印度奶茶,帶頗重的香料味;後者係咖啡雞尾酒,小妹無飲到便不作評論,但男人就話唔太岩口味。