2021-03-30 110 瀏覽
太子又開了一間新咖啡店,位於楓樹街,用貓既圖案研成楓葉造店舖標誌,取名楓子珈啡,淨係店名同標誌都很有意思,好想入去探索更多店舖走日系復古風,無論餐枱餐櫈、擺設都非常復古,最搶眼既莫過於咖啡機背後排列得整整齊齊既Fire King 杯,店主仲會用收藏既Fire King杯serve卑客人,真係好有品味呀Caffe Latte隻Fire King杯真係好靚,但個拉花線條好幼,成個圖案唔夠實,唔知係咪有d失手呢Dirty 飲落味道好燶,唔係好飲到咖啡香,因為陣燶味好強烈,基本上連奶香味都遮蓋了Yuzu Coffee Mojito Soda第一啖飲落係飲到香料既味道,好似咖哩味咁,搞勻飲後開始飲到d咖啡同柚子味,相信楓子用既咖啡豆係有陣強烈既燶味,成杯都比個燶味搶晒虎蝦蕃茄蘑菇意粉意粉唔夠熱,個茄醬就好似係平時超市樽裝香草番茄醬既味道,蝦亦都唔夠香楓糖芥末薯粒雞塊意粉意粉都係唔熱,芥末味道就好似超市買到韓式吱吱裝既蜜糖芥末味,最好味係個薯粒,炸得夠香脆食物同咖啡我都係失望既,咖啡不是我喜歡既味道,食物味道亦都唔突出,唯一欣賞既係呢度既環境同裝修

Caffe Latte

Dirty