2022-09-06
今日難得放假,決定同太太一齊去赤柱閒遊。平日放假嘅好處,就係好多時假日人頭湧湧嘅熱門地方,會變得寧靜及舒服,真係可以好好俾自己休息一下😃餐廳喺美利樓2樓,室內裝修雅致,外邊附設陽台露天坐位,面對赤柱外街及海景,非常舒服,極有外地渡假感覺👍下午set lunch幾抵食,有鮮製蕃茄面包、自選一款前菜、湯及主菜,最後仲有咖啡一杯,如果仲有第二個胃想食甜品嘅,可以半價追加,整個set lunch 價錢由$195至$295,成個full course加咁靚嘅環境非常合理😍前菜選擇幾有睇頭,有生蠔及法國鵝肝等選擇,我哋兩人都要生蠔;湯就每樣一款;至於主菜就要左Pizza及Seafood Paella😋🔻鮮製蕃茄麵包跟餐麵包都咁靚,值得一讚👍🔻南非山蠔好少食南非山蠔,估唔到咁大隻肥美,我哋自己叫埋白酒佐餐,完美🥂🔻Calamari 呢個亦係自己單點,因為用餐環境實在太舒服,決定豐富一點,慢慢邊食邊享受一下寧靜感覺😂🔻Tomato Flamkuchen個餅底做得唔錯,望個邊都知有幾香脆,Chorizo 配芝士亦好香兼野味😋🔻Seafood Paella 見到都覺得好豐盛,非常好食😍今日放假入嚟赤柱嘅決
🔻鮮製蕃茄麵包
🔻南非山蠔 好少食南非山蠔,估唔到咁大隻肥美,我哋自己叫埋白酒佐餐,完美🥂
🔻Calamari
🔻Tomato Flamkuchen
🔻Seafood Paella
今日放假入嚟赤柱嘅決定真係冇錯,真正可以四處走走而唔使人山人海,安安靜靜食個午餐、飲杯咖啡,生活咪就係想咁囉!