2004-11-13
早排反過食午餐,都幾好,不過果時得番兩款午餐,有乜得揀,所以尋晚再去食餐勁.同我阿哥兩個人叫左個海鮮拼盤,有一隻大生蠔,一隻大元貝,兩隻蝦,兩隻青蠔,兩隻田螺,除生蠔外,其他都應該係用水浸熟,青蠔做得幾好,有鮮味,唔太生,亦唔會談到太硬.蝦似乎唔係太新鮮,田螺同元貝就OK啦.跟住有羊鞍,叫左四成熟,佢似乎煮得太生,表面燒熟,但係裏面就太生,肉都完全唔離骨.雖然話要得四成就遇左係生o的啦,不過都唔會生到咁... 依我所知,羊鞍要燒得好,一定唔可以只係燒,多數都會用高温密實袋包住,用60-70度水浸一段時間,最後先用火燒番香表面. 咁整就可以保持o的肉o既彈力,肉汁,唔會血淋淋,又有燒烤o既香味.另外叫左西泠牛扒,五成熟,不過出黎就好似太熟喇,我估大概八成左右,不過塊肉靚,就算太熟,都唔會好硬,肉味亦好.再叫左個"暖蘋果撻配雪糕",做得唔錯,以28蚊可以食到o既甜品黎講,算係一流,同Pepperonis Pizza 果個Apple Crumble 都有得比,不過好似呢度食就平好多.佢杯咖啡都幾好,不過我就唔太多研究,應該係用機打出黎,奶亦有打泡,總之覺得好飲啦.兩個人食左四百幾蚊,係意料之
再叫左個"暖蘋果撻配雪糕",做得唔錯,以28蚊可以食到
兩個人食左四百幾蚊,係意料之外,其實最貴都係個海鮮拼盤,一百五十幾蚊...
總體上約好,幾個羊鞍唔係好好.