2004-12-31 93 瀏覽
舊同事的新office 好近馬會,於是就「啦」我黎呢度食個馬場景的午餐。中午一點幾入到黎,都唔係太滿,食到後來至見佢坐滿,睇黎呢度的常客都唔係我地呢D要限時限刻番工的打工仔。由於有落地玻璃窗直望馬場,整個環境俾人好明亮舒適的感覺。我地四個女仔叫左杞子魚片粥、鱆魚肉餅飯﹝與飯桶同食必叫菜色﹞、雪菜火鴨絲腸粉、蟹粉小籠飽、油菜、兩款唔記得咩蒸餃、香蕉煎堆、糯米。整體黎講,呢度的點心味道都OK,個粥好多料,魚片亦好鮮甜。鱆魚肉餅飯就略嫌唔夠香,鼓油亦唔及醉湖好味。舊同事好推薦呢度的蟹粉小籠飽,話38元有三隻,好抵食。但個人認為雖然都係幾有蟹粉味,但個皮就好唔掂,有少少夾生,蟹粉亦有少少腥。腸粉係中規中矩之作,好足料,但唔夠滑。反而個香蕉煎幾好味,係意外之喜。個唔知咩做的紫色糯米就好唔掂,又唔煙韌,個內餡又怪怪的,大家咬左一口就放棄了。埋單一人只係85元,都唔算貴,以咁樣的環境而言係值回票價。