2024-08-21
今晚約咗朋友食飯,諗住搵間大家就腳既餐廳,可以坐得舒服,又可以慢慢食。於是朋友就book左間佢試過既火鍋店<不倒翁中日火鍋料理>火鍋店位置超級方便,佐敦地鐵站A出口行多幾步就到。由於朋友剛剛病好,所以今次我地叫得比較清淡,無叫到海鮮同刺身等。首先我地叫左椰青雞鍋。每次打邊爐,我都鍾意落食物前先試試湯底,品嘗湯底最原始既味道,今次亦都唔例外。等了約五分鐘,湯底滾起了!一開蓋,就聞到非常濃郁既椰子味,再試試湯底,味道清甜滋潤又惹味,我同朋友都忍唔住飲了一碗湯底!品嘗完湯底後,我地就開始落雞肉,一開始以為係冰鮮雞,但原來係新鮮雞,所以煮熟後既雞肉特別皮滑肉嫩,而且沒有雪藏味,口感彈牙而不韌,值得一試至於火鍋食材,又點少得靚牛。我地另外叫左一盤金牌手切肥牛。肥牛比想像中高質,每一塊肥牛都係薄切,肥瘦平均,食落肉質鮮嫩,入口即溶,食完仲有淡淡既牛肉香味停留口內另外想讚讚餐廳出單速度快,而且唔會漏單。我地另外叫左粟米、金菇、韭菜餃同油麥菜等,全部份量比想像中多,而且新鮮送到,無雪藏味,絕不馬虎雖然我地今次散叫,不是套餐,但餐廳好好人,每人都有個糕點作甜品呢!今餐食得非常滿足,重點性
火鍋店位置超級方便,佐敦地鐵站A出口行多幾步就到。
今餐食得非常滿足,重點性價比高,價錢不貴,而且位置方便,環境寬敞,可以一邊打邊爐一邊睇電視,下次一班朋友如果想打邊爐時都一定再來