今晚跟已有七、八年無見既大學宿友食飯,相約到友人開設的石澗日本料理食飯聚舊,石澗座落於寶勒巷中段地牢,唔太起眼,係街頭已經放左個易拉架,指示食客位置!因為訂左位,reception帶位,行一條樓梯落去,彷彿柳暗花明又一村,環境暗暗地,都有少少高貴格局既感覺,一邊為卡位,坐到六個人左右,另一邊為四方枱同Bar枱,環境唔錯,舒服!七點未夠,人唔算太多,但到七點幾開始,就開始人多同滿座,大家去食都最好訂枱,費事撲個空!一坐低就拎order紙睇下有咩食,其實都幾齊,而家做緊放題,晚餐都只係$178,由刺身、壽司、串燒、冷盤如沙律同前菜、熱盤如牛油菇、餃子、烏冬等等,都一應俱全!首先都叫下刺身同壽司食,因為唔知黎既份量有幾多,詢問侍應姐姐,佢好好呀,叫我地想食既劃"1"就可以,佢幫我地SET返我地既份量,好體貼,咁唔怕叫得太多!刺身都好新鮮,細細件容易食,壽司飯都好味,唔會太鬆散,又唔會飯大過魚生 ^^其次必食必叫既係串燒,粟米、雞皮、雞軟骨、腎等等,應該係即叫即煮,拎到黎仲係熱哄哄架,醃得好入味,炸得亦夠火喉,又唔會炸得好油膩,好好味!而雞翼都係必叫,炸得好脆口,正!之後再order其他冷盤熱

一坐低就拎order紙睇下有咩食,其實都幾齊,而家做緊放題,晚餐都只係$178,由刺身壽司、串燒、冷盤如沙律同前菜、熱盤如牛油菇、餃子、烏冬等等,都一應俱全!

首先都叫下刺身壽司食,因為唔知黎既份量有幾多,詢問侍應姐姐,佢好好呀,叫我地想食既劃"1"就可以,佢幫我地SET返我地既份量,好體貼,咁唔怕叫得太多!刺身都好新鮮,細細件容易食,壽司飯都好味,唔會太鬆散,又唔會飯大過魚生 ^^

之後再order其他冷盤熱盤,好似蟹子沙律,豆腐沙律,薄切牛肉,三文魚頭,茄子,螺肉,八爪魚等等,都係有水準之作。因為太飽既緣故,烏冬,鍋物,厚燒牛肉粒等等都未有機會品嘗,下次要再去食過先得!傾計傾得高興既緣故,仲叫埋熱SAKE飲添 ^^

值得一讚的是,侍應們態度良好,除主動指示我地ORDER份量外,倒水執枱既頻率都好高,好有禮貎!

咁既價錢,有咁既食物質素,環境,服務,真係好扺呀 ^^ 值得大力推介!

今晚同幾位宿友傾計傾得好開心,狂食狂笑,由七點食到十一點先走,呵!
好肥美既饅魚
蝦卷
牛油雜菇
豆腐沙律配芝麻醬--好味
刺身
  • 串燒、炸物、冷盤、壽司刺身、熱SAKE等等