2023-07-07
喺又一城血拼完,無理由去食food court咁頹,個friend又話鍾意食雲吞麵,於是就去咗正斗,貪佢夠舒服,可以同朋友坐下傾下計。三個女人一個墟,叫咗碗雲吞麵、蛋煎蝦米腸同福州炒飯。開頭諗住嗌多碗粥,但好彩臨崖勒馬,如果唔係就會做大嘥鬼,無諗過啲嘢咁大碟。個friend大讚話正斗碗雲吞麵係佢食過最好食嘅雲吞麵。首先啲雲吞喺麵嘅下面,應該係唔想啲麵浸得太淋,係傳統嘅做法。而細細粒嘅雲吞先係正宗,一啖一粒。佢仲話啲雲吞入面嘅蝦好鮮,食得出有香油味。佢連碗湯都飲埋,我諗真係好好食。。。我就最欣賞個福州炒飯,好足料,最鍾意嗰啲瑤柱絲同冬菇粒,個飯底一啲都唔hea,應該用靚雞蛋去炒,有蛋香味又金黃。百三蚊咁大碟真係抵,酒樓都係咁上下價位但無咁出色~蛋煎蝦米腸喺出面少見,由於佢係圓形,我哋就當佢pizza咁砌,哈哈。都幾特別,無諗過蝦米腸同蛋都夾到。