上星期去西灣河搵朋友,晚餐去咗佢附近一間日式涮涮鍋放題,主打肉類都係嚟自北海道。甜品比較特別,唔係雪糕機而係刨冰機,配料有荔枝、龍眼呢啲時令水果,仲有爆珠同椰奶,我哋食咗兩碗。佢分自助醬料吧、火鍋配料吧、飲品吧,飲品最好係有好多款自家製飲品,紅豆爆珠好少見又幾好飲。火鍋配料吧同平時嘅差唔多,急凍海鮮比平時多,有齊蝦、青口、帶子、螺等等。雖然無蝦滑、墨魚滑,不過有一款豬肉滑,食得出好新鮮。係所有配料之中最好食嘅~日本A5黑毛和牛 + 日本米豚肉無豬膻味,我幾鍾意呢隻豚肉,食完唔覺得膩,encore呢隻豚肉仲多過牛。朋友就鍾意食牛多啲,啲雪花紋係幾靚嘅,同埋我哋食完一碟,店員好快就送上嚟,唔會要等好耐,可能加上我哋係平日晚去。試咗兩款湯底,覺得啲肉配清新啲鮮茄鍋比較夾啲🍅

日本A5黑毛和牛 + 日本米豚肉