2017-01-10 320 瀏覽
2017 年剛開始,約左個好朋友出黎食晚飯,亂咁講下大家新一年有咩大計。上open rice 一碌,見M1 好評都有唔少,朋友又鍾意飲cocktail,地點又方便我地搭車,一於打去訂個table for two先。香煎北海道帶子藜麥沙律芥茉籽蜜糖汁 $138原粒帶子底面略煎,依然保持鮮甜,厚肉又好味。中間有一片新鮮無花果,上面有少少皇帝菜,底下的藜麥混合了黑醋汁同埋青蘋果粒,酸酸甜甜配搭剛剛好,而且食材新鮮,推介呀。龍蝦干邑海鮮濃湯$128龍蝦湯一上枱,就咁睇賣相以為佢係普通酥皮湯,咁諗就大錯特錯啦。一問之下,原來佢地用左個農夫包做湯碗,將龍蝦拆肉切粒放入龍蝦湯內,唔怪得每一啖湯都有香濃的龍蝦香味,足料而且啖啖肉,飲完個湯,跟手再食埋農夫包先,吸收左龍蝦湯的麵包好好味,外層仲係脆卜卜,超級正。鮮茄蘑菇芝士焗田螺$78平時的焗田螺都係用薯蓉托底,再原粒連殻上碟,呢度個廚師好細心,每粒田螺已經拆殻,田螺肉放上原粒蘑菇上面,加上 Mozzarella 芝士同埋鮮茄醬一齊烤焗,芝士焗至焦香,感覺唔油膩,反而帶一點清新。其實細食的女仔,每人一個我重點推介的龍蝦湯再加帶子沙律,同埋一個小吃其實都已
香煎北海道帶子藜麥沙律芥茉籽蜜糖汁 $138

龍蝦干邑海鮮濃湯$128

鮮茄蘑菇芝士焗田螺$78

其實細食的女仔,每人一個我重點推介的龍蝦湯再加帶子沙律,同埋一個小吃其實都已經夠。但因為個湯我地share 黎飲,所以要order 返個主食先夠飽,睇睇個餐牌選擇都唔少喎,有pizza 、mini burger、炒飯、意粒仲有長通粉、天使麵、扁意粉等等。

我地叫左個黑松露鮮蝦露荀芝士炒飯 $108 ,由於我掛住食,都無細心影個炒飯有咩材料。面頭加了大量的蟹子同埋香䓤,每啖飯都有卜卜脆的蟹子 同埋松露的香味,鮮蝦亦都係大大粒的,新鮮彈牙絕無雪藏味。
朋友想飲杯有荔枝味的cocktail,bar tender 專登tailor made 一杯比佢,好鬼有heart。而我因為長期都不勝酒力,只係點左一杯鮮橙汁。
9點幾左右,原來會有駐場 live band 坐陣,好有氣氛。以前以為飲酒的地方都係食薯條同雞亦呢啲簡單小食,估唔到 M1 酒吧的食物可以做到咁好味,落足心思。
下次我要再黎試下佢個mini burger combo,好吸引架, 有帶子啦、泡菜燒雞同埋Angus Beef,就咁睇個配搭已經流晒口水。
2017-01-05