2010-08-21 3 瀏覽
好耐無約高中同學,佢地話要約吓喎,而我最得閒,所以就由我來約。朋友提議試南燒北鍋,我無咩所謂,加上我地只得三個人,好易compromise。我是最早到的,朋友們例遲,我都已經慣了。坐下來邊看menu邊等。食物種類都幾多,湯底也有七至八款。也有很多海鮮以供選擇。價錢屬中價,合理的。其中一位朋友要遲一粒鐘先到,我和另一位於是邊食邊等。要了芫茜皮蛋湯底。皮蛋不少。芫茜真係下得好多,不過奇怪就是,芫茜味竟然唔濃。食材:黑柏葉:不能不給個「差」字,好韌,即使只係淥一淥都韌到咬唔到豬頸肉:新鮮,也切得幾厚,爽口,食落唔覺太肥腐竹:好淋,唔可以「放逐」佢喺湯內不停滾,如果唔係就會變成腐竹湯水咁碎三寶丸:好食,有蝦丸、墨丸同豬肉丸,全部新鮮手打,非常彈牙蔬菜碗:原本見人地嗰d係有粟米、金菇嗰隻,點知叫錯咗,所以成碗都係綠色菜,菜心、皇帝菜、西生菜,全都好新鮮生根:我一向都唔好呢樣野,好肥,不過友人食咗好多梅菜豬肉丸:其實三寶丸裡面已經有,我唔知才劃多一碟,都好彈牙,但梅菜味不是太濃金菇:一般貨色啦,唔會太韌魚旦拼片頭:雖然兩者都爽口彈牙,但魚旦好過片頭,較鮮餃子拼盤:呢個好正,咩餃都可以試到。有菜肉餃
我是最早到的,朋友們例遲,我都已經慣了。
坐下來邊看menu邊等。食物種類都幾多,湯底也有七至八款。
也有很多海鮮以供選擇。價錢屬中價,合理的。

其中一位朋友要遲一粒鐘先到,我和另一位於是邊食邊等。
要了芫茜皮蛋湯底。
皮蛋不少。芫茜真係下得好多,不過奇怪就是,芫茜味竟然唔濃。

食材:
豬頸肉:新鮮,也切得幾厚,爽口,食落唔覺太肥
三寶丸:好食,有蝦丸、墨丸同豬肉丸,全部新鮮手打,非常彈牙
生根:我一向都唔好呢樣野,好肥,不過友人食咗好多
金菇:一般貨色啦,唔會太韌
魚旦拼片頭:雖然兩者都爽口彈牙,但魚旦好過片頭,較鮮
餃子拼盤:呢個好正,咩餃都可以試到。有菜肉餃、魚皮餃、雲吞同水餃。雲吞好多蝦,蝦多過豬肉好多,蝦肉好爽;水餃同雲吞一樣多蝦,仲多埋木耳絲;菜肉餃個餃皮好滑,菜肉餡比例均勻,

芋絲:質素比在超市買到的好,好彈牙,又易咬

竹蔗茅根水:非常足味,很濃,也不是只有甜味。
甜品:砵仔糕,味道好怪,只吃了一啖

服務很好,服務員很有禮貌,會主動撇油夠細心,讚!
環境也很好,坐得好舒服,冷氣充足!

埋單六百幾,OR coupon, 平咗$150,每人最後只需$170,幾抵食。
2010-08-12
  • 餃子拼盤,三寶丸