2016-12-27
難得同老婆仔去cwb買野順便撐枱腳,老婆仔之前聽朋友推介這間餐廳後一直想試,今次終於有機會試到。由於難得一齊早收工的關係,六點已經去到,避開左繁忙時間,所以環境清靜。餐廳裝修擺設獨特,就似其他食評咁講,有一種文青的感覺,再加上寧靜的環境,就似去左台灣cafe。食物方面種類款式多, 雖然晚市沒有晚餐提供, 不過加$48就可以有"手工面包,沙律,餐湯及咖啡或茶",都算吾錯。如果要無酒精特式飲品則需要加$98今次加左一份芝士牛肉漢堡扒雜菌醬汁飯,再配$98 set 。套餐前菜(手工面包,抽子汁沙律,龍蝦湯) 及 湛藍天王星梳打) $98沙律配抽子汁, 味道酸甜夠清新,蔬菜亦新鮮 ; 龍蝦湯口感幼滑,龍蝦味重,不俗 ; 手工面包有驚喜,面包熱辣辣而且鬆軟,香味撲鼻而來, 牛油味重,好食。加$98的套餐都為左呢杯湛藍天王星梳打, 杯飲品藍色已經好靚,用飲管攪完後成杯閃令令有星雲的感覺。而味道就係檸檬梳打,好解渴。芝士牛肉漢堡扒雜菌醬汁飯$118漢堡扒相當厚,有充分的肉汁,吾乾,煎得夠香,牛肉味亦重,吾錯。醬汁飯亦不俗,雖然色深但吾會太咸,配上芝士,洋蔥,梨片同雜菌相當惹味。