2014-05-13 1075 瀏覽
經常經過上址都想試下這間開在厚褔街地鋪的點心專門店, 始終尖沙咀這類形的店不多, 不過在寫這食評時情況已經不一樣, 就在堪富利士道新近開了一間點心專門店了,當晚九點多到現場, 開頭客人不多, 但15-20分鐘後開始多人, 服務員只有兩個,根本不夠人應付, 最有趣是其中一個師奶服務員去同外國來的遊客攞柯打時, 客人講英語, 而她回應及介紹點心時則照講廣東話, 那對韓國母女個心一定諗: 點呀? 師奶妳想我地答番妳廣東話? 而那師奶更因為唔想俾對座位給她們座而對她們用身體語言表示必須排排座, 她們唯有照做, 這種夾硬來的服務態度算是哪一門的SERVICE? 明顯沒有什麼專業訓練亦完全GET到這店BOSS的”業務方針”- 盡可能刮盡客人錢, 謀取最高利潤, 係咪咁唔清楚但起碼睇到嘅實況是如此!我們的點心有:湄公河蝦腸$27, 蝦是越南來的, 大陸來的其實不重要, 三條蝦腸, 一條兩隻蝦, 腸粉皮沒太厚, 蝦仁亦只是一般貨色,潮洲蒸粉菓$18, 一籠四粒呢個好差, 一早已經蒸好, 等有柯打時再蒸番熱, 可惜一早已乾硬化的粉菓皮被猛火再番蒸一次後, 粉菓皮爆裂, 餡料亦比較濃味, 缺乏菜香,八寶咸
我們的點心有:
八寶咸水角$19, 皮厚餡少, 講完

海龍皇雞扎$27, 加了海龍皇以為多了些什麼, 原來只係多咗隻半蝦米仔! 真係笑死人,
食到呢度, 止蝕離場!
2014-05-28