2023-11-03 41 瀏覽
行完西九,去埋故宮參觀,轉下間已到黃昏呀!有啲肚餓喇,係時候去醫下個肚喇, 看見有間餐廳個名幾特別叫[下江南 ],好似皇帝下江南微服出巡,咁 就做一日皇帝食好嘢啦。這間餐廳好現代化,沒有古色古香嘅感覺 ,有落地玻璃、光線很充足,以[下江南]為名的中式 茶館,好有創意。先叫一個套餐:酥油野雞瓜麵配兩個小食花雕醉雞和夫妻肺片。 酥油雞瓜麵啲雞好有雞味,麵好滑、幾爽身、唔錯 。花雕醉雞都好有醉雞味。夫妻肺片,亦都好煮得好入味,有少少辣。山西肉夾饃:這個夾餅係用酥皮做餅面,裏面夾咗好多新鮮嘅肉、加少少嘅菜、同埋醬汁, 食起嚟幾特別,好鮮啲肉味 ,唔會好油膩 ,感覺唔錯。盐水鴨和醉鮮鮑, 鴨煮嘅時間十足,醃得幾入味,唔錯,鴨肉亦好新鮮。鮑魚用酒來浸食起嚟都好,有鮑魚鮮味。豌豆黃呢個甜品,傳說係慈禧太后最鍾意食嘅甜品,唔係太甜,好有豆味, 太后真識食,果然幾好食,味道唔錯。

先叫一個套餐:酥油野雞瓜麵配兩個小食花雕醉雞和夫妻肺片。
酥油雞瓜麵啲雞好有雞味,麵好滑、幾爽身、唔錯 。

花雕醉雞都好有醉雞味。

夫妻肺片,亦都好煮得好入味,有少少辣。