2016-12-21 270 瀏覽
一大班人最啱就去打邊爐可以慢慢傾計又可以飲下啤酒咁樣,講下啲八婆野,幾舒服啊。今次打個邊路認真打得好有水準,好少可以食到咁有水準嘅嘢,你都可以講話係一分錢一分貨。做嘢甘辛苦,食得好小小唔過份嘅。叫咗兩個湯底呢度嘅湯底都係比較特別嘅,一個就係迷你嘅佛跳牆湯底,另一個佛跳牆。入面真係有鮑魚魚翅架,用料好珍貴。建議大家打邊爐之前先飲一飲佢個湯底 咁樣先可以原汁原味飲到拒d珍餚嘅精華。入口既鮮甜又養顏喎。另外就叫咗個冬陰公嘅湯底,呢個冬陰公湯底真經典啊。見佢上面已經有一齊紅油,火紅紅咁樣,以為佢好辣啦,但係又唔係喎,反而係佢嘅椰汁味同埋佢嘅酸味好出,正宗冬陰公湯,非常之正。入面仲有好多大蝦,好足料。豬同牛係我嘅心目中一向都係最佳嘅拍檔,打邊爐缺一不可。首先講吓牛先,呢一拼盤有三層,有牛嘅唔同部位,可以一次過試晒幾種唔同嘅肉質,特別推介就係佢嘅牛肉粒,煮嘅時間可能需要耐小小,但係食嘅時候肉質完全唔會un,一入口啖啖嘅牛味湧出來嚟,仲有脂肪香。豬呢個拼盤就真經典,除咗有唔同部位嘅豬肉之外,佢仲會有一啲好特別嘅部位。例如白色呢一個豬天梯,食落去好爽,呢個部位唔係普通係街市就可能買到嘅部位。一定係要經
豬呢個拼盤就真經典,除咗有唔同部位嘅豬肉之外,佢仲會有一啲好特別嘅部位。例如白色呢一個豬天梯,食落去好爽,呢個部位唔係普通係街市就可能買到嘅部位。一定係要經食店訂先至可以食到嘅,所以絕對要試。
仲有佢會有豬心,平時呢個部位真係買少見少架,因為處理通常都比較麻煩,處理得唔好,隨時唔好食。呢到將拒切成薄片,略為烚一陣就食到,好爽。

另外呢度都有啲手打嘅丸類,有墨魚丸 牛丸等等。食落去好彈牙,直頭個感覺可以去打番兩板。講笑,哈哈。
其實我覺得打邊爐有陣時真係需要一次過有兩個唔同味道嘅火鍋, 特別係一個辣,一個唔辣。一來可以就下大家唔同嘅口味,二來唔同嘅材料其實用唔同嘅湯底烚落去嘅味道都各有不同,各有千秋。一次過有兩種湯底,可以滿足唒。