❀ Bayfare Social #尖沙咀 ❀❗️瑰麗酒店內西班牙餐廳 可能期望過高未達預期❗️——————————————————繼續係 DiningCity Restaurant Week嘅節奏(雖然今個period 剛剛完咗,不過可以期待下一次🤣)今次嚟到位於Rosewood瑰麗酒店內嘅西班牙餐廳bayfare social✨有唔少人推介,而且係算五星級酒店內價錢相對平民嘅餐廳。之前曾經嚟過食佢哋嘅印度餐廳Chaat,當時印象唔錯,不過今次整體感覺就冇上次食Chaat咁好🙈。.先論環境,成層都係rosewood唔同嘅食肆,有少少開放式廚房food court 嘅感覺🤔尤其bayfare喺正最出,有好多客人侍應出出入入,而且大部份位置都唔近海景,雖然坐得舒服,但就唔算好正🥴服務都係正常餐廳水準,普通湛下水都有嘅,但就未至於去到fine dining level~食物方面,可能抱有較高期望,加上受限於restaurant week嘅選擇,覺得味道還好但未有太大驚喜,勝在唔算好貴。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ DiningCity Restaurant Week Dinner $398♥ Pate M
❀ Bayfare Social #尖沙咀 ❀
❗️瑰麗酒店內西班牙餐廳 可能期望過高未達預期❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
♥ Pate Maison (4/5)
法式肝醬,配上兩塊多士。
冇用酥皮包住,取而代之係火腿片,內裏除咗肝醬,更多嘅係肉碎 (有少少似似碎牛嘅口感),所以唔算好膩,配上兩塊看到香脆嘅麵包一齊食,還好😳。
Pate  maison

♥ Salmon Tartare (4.1/5)
原本以為係好似平時牛肉他他咁,不過換上三文魚(平啲),但發現原來係成兜大三文魚角切咁😂,賣相同味道都好似無飯嘅好似poke bowl。
不過三文魚夠晒大粒,肥美新鮮,配上洋蔥,同埋酸甜嘅柚子汁,簡單但係好食😆!
Salmon Tartare

♥ Roasted Sea Bass Fillet (3.9/5)
有少少普通嘅烤鱸魚,皮唔算好香脆,肉質亦唔算好滑。
特別在於配料用上茄子蓉,加入甜椒,配埋蕃茄肉醬,有少少墨西哥風味🤔。
Roasted  sea  bass  filet

♥ Paella of the Day (4/5)
為咗呢個西班牙海鮮飯慕名而來,當日係鱸魚鮮蝦海鮮飯,可惜有少少失望🥲。
一向鍾意硬飯嘅我都覺得啲飯有啲太硬,而且比較乾,要撈埋面頭嘅忌廉先會好少少。
另外,冇寫明係細份量,上菜嘅時候店員先有講,雖然其實都夠食嘅。
Paella of the Day

♥ Tart of the day
冇諗過最出色嘅居然係佢嘅甜品😂。
甜品櫃選擇,然後同店員講佢再會送上。預先係DiningCity Book位話係生日慶,佢哋都會送上生日牌🤩。
✦ Hazelnut Napoleon (4.2/5)
一層層薄薄地嘅香脆拿破崙🔥有酥皮嘅香味。配上濃厚嘅榛子吉士醬,表面再加上少許榛子碎,都係個唔錯嘅拿破崙。
Hazelnut  Napoleon

✦ Chocolate Caramel Choux (4.3/5)
但冇諗過呢個朱古力泡芙更加出色😆!
朱古力忌廉嘅朱古力味十分香醇,係黑朱古力味嗰種,而且忌廉細滑,配上有少少硬脆嘅泡芙一齊食,好味😋。
Chocolate Caramel Choux

——————————————————
✨整體味道: 4.1/5
✨環境裝修: 3.9/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3/5
💞整體來講
始終位於超五星級瑰麗酒店內,對佢嘅期望要求會較高,所以有少許失望🙈覺得整體味道、環境、服務都未到五星級水準,但以普通餐廳作比較,其實都唔錯,可以一試但未必會回頭,覺得有其他更加正宗嘅西班牙餐廳。另外亦出乎意料地覺得今餐嘅甜品比起主菜、甚至signature西班牙海鮮飯更加出色🤔。

Pate  maison
Roasted  sea  bass  filet