2020-12-16 238 瀏覽
九龍城嘅餐廳好多, 而且風格都非常不同, 有舊裝修而賣情懷, 老味道, 有新裝修而賣格調, 有爛笪笪嘅, 都有新束束, 而裝修感覺玩味嘅餐廳就有今日呢間, 今日星期三天文台話14度左右, 大風又天寒地凍, 當然想食番個早餐先開始一日嘅工作啦餐廳環境, 單位唔算大, 但間隔寬鬆, 樓底高令到空間感強, 唔會有侷促嘅感覺呢度嘅早餐由38蚊起跳, 價錢稍貴, 但好嘅係轉凍飲唔洗加錢凍奶茶, 大細同平時餐廳相約, 用大冰粒, 茶同奶平衡得好好, 茶底香濃口感覆雜, 奶味濃郁又能夠同茶膽混合得好, 味道似茶走咁濃郁, 凍奶茶來講好夠味沙嗲牛肉麵, 冇加錢換出前一丁但湯底係有果隻麻油香, 不過麵質同出前一丁完全唔同, 口感較爽, 麥味較重, 牛肉本身好多沙茶醬痴住, 牛肉份量不少, 有6塊左右, 咬落會感覺到肉質嘅紋理, 咬起來有牛肉味多士切開兩塊方便進食, 底有搽牛油, 因為厚身窄切關係, 中間軟綿嘅麵包存在感好強, 外層烤得脆口, 而炒蛋係稱為溶岩滑蛋, 不過今次咁岩應該有d 失手, 因為比較熟, 中間芯位已經老了, 而且食落唔綿, 以炒蛋來講都幾好食嘅, 但唔係走滑口嘅方向, btw, 上面

多士切開兩塊方便進食, 底有搽牛油, 因為厚身窄切關係, 中間軟綿嘅麵包存在感好強, 外層烤得脆口, 而炒蛋係稱為溶岩滑蛋, 不過今次咁岩應該有d 失手, 因為比較熟, 中間芯位已經老了, 而且食落唔綿, 以炒蛋來講都幾好食嘅, 但唔係走滑口嘅方向, btw, 上面係黑椒粒, 我除左m 記食炒蛋會加黑椒粒之外就係佢, 都幾有香味

埋單42蚊, 本人覺得茶餐廳早餐來講算貴, 但都係市價, 整體水準不俗, 住附近嘅話絕對會成日光顧, 多謝收睇
2020-12-16