2021-08-09 3685 瀏覽
消費券coupon見到呢間新開嘅Pop n’ Grill,只要食滿$300就可以減$100,比起其他coupon更優惠,所以就去試下。佢喺沙田大會堂嘅天台花園,一上到去個露天位置已經俾人好寛敞嘅感覺,甚少餐廳可以喺鬧市中望到咁廣闊嘅天空,呢點好加分。周圍仲有好多歐陸式嘅白色燈柱做裝飾,如果夜晚黎一定更有情調。侍應哥哥詢問我地係BBQ定係西餐,原來呢度露天位置係做BBQ嘅,有一個專業烤爐俾客人慢慢燒,最特別係有成隻乳豬燒。呢樣玩意已經唔需要山長水遠去郊外嘅BBQ場就玩到,打卡冇難度!加上呢度枱與枱之間都好有空間,餐桌又比較舒適,絕對比一般BBQ場高檔。由於天陰陰,又比較熱,我地選擇左喺室內食西餐。一入到去,裝修同樣以歐陸風格為主。白色天花及樓柱,配上不同層次嘅藍色射燈、窗簾、餐椅等,再加上深木色嘅裝飾同埋餐桌,感覺好有格調,而且空間感十足。周圍嘅落地玻璃俾日光自然咁透入,可以睇到外面嘅綠色植物同埋景色,環境黎講完全係我杯茶,不期然對食物好有期待!我地去嘅時候只係下午五點,佢做緊Happy Hour,$100有三款小食,仲有$30一杯嘅啤酒同埋紅白酒,價錢上睇都幾抵。我地叫左蜜糖牛油雞翼

我地去嘅時候只係下午五點,佢做緊Happy Hour,$100有三款小食,仲有$30一杯嘅啤酒同埋紅白酒,價錢上睇都幾抵。我地叫左蜜糖牛油雞翼 + 燒魷魚 + 芝士薯條,另外叫左一杯紅酒。
呢個價位,都預左杯紅酒唔好飲,的確,口感好薄,味道麻麻。
之後到小食,燒魷魚唔靱,算ok,但只係得寥寥可數嘅幾條,份量好少。
雞翼冇乜蜜糖牛油味,反而幾大浸雪味,唔得。
薯條本身可以,但個芝士好少,又乾爭爭,非常一般。

比著平時,我應該會走人,但今日係星期日,周圍都勁多人,要去搵另一間餐廳食埋下半餐應該都要等位,況且今日個coupon mission 都未達到,所以就決定喺度解決埋個晚餐,睇下主食會唔會攞返啲分數。

我地叫左個帶子卡邦尼意粉($138),同埋炭燒白酒三文魚柳($118)。意粉先到, 口感可以,唔會太腍,味道亦唔差,不過完全食唔到芝士嘅香味,汁亦冇卡邦尼嘅稠度。最敗筆嘅係個帶子,雖然煎得剛好,但卻食到雪味同醃料味!其實一般急凍帶子只要質素唔太差,只要輕輕用鹽調味就已經好食,所以真係好失望。
至於個三文魚柳,正當我猶疑點解可以咁平之際,佢一上枱就解開謎底:因為塊魚柳好薄。生熟度控制得唔錯,醬汁亦幾夾魚柳嘅味道,但就食唔到炭燒嘅香味。

老實講,食物麻麻,但服務卻真心要讚。侍應們全部都非常親切有禮,呢樣係好多餐廳都未必做到嘅。
其實以佢呢度嘅環境、空間、服務,只要喺食物質素方面落一啲功夫,就算上調價錢,我相信亦有一定嘅客路。尤其沙田商場食肆林立,好多質素都非常一般,如果轉行高檔路線,可能反而更吸客!
2021-08-08