2011-01-17 65 瀏覽
祝娘親”福如東海, 壽比南山”.慶祝娘親生日, 叫了成枱野食但大家竟然都食唔飽, 真的有點不孝哩.所以在樓上的薄餅店結帳後, 便轉埸來到這間餐廳繼續為娘親慶生.未落單, 侍應小姐巳經送上麵包籃及溫水, 真的很細心.麵包籃 :暖暖的玉桂味鬆餅,有很多的合桃粒, 外面鬆脆,內裡軟綿綿, 而且濕度適中, 真的很好吃.法國包,雖然都係微暖, 但甚為失色, 因為外皮有些韌, 而內裡偏乾.1/ Caesar salad $62要了細份的凱撒沙律, 上枱時真係嚇一跳, 真的很細份哩.不過味道唔錯, 蔬菜非常新鮮爽脆, 配上香脆的面飽粒,而且沙律醬帶少許酸味, 很開胃的前菜.2/ Jacket fries $35未食巳經聞到香噴噴, 薯條夠晒粗身大條, 兼且唔油又唔淋, 真係好好味.蘸上蕃茄醬 … 真係一流. 正.3/ Apple pie $55見到也不吸引, 食落真係有點難食哩. 面層淋淋, 而蘋果粒鬆散不堪, 味道偏酸.4/ Cheesecake $55芝士味略為薄弱, 不過勝在軟硬適中又夠滑而且又不太甜. 相比其餘的甜品, 算是不錯的一件.5/ Carrot cake $55頗大件的carro
祝娘親”福如東海, 壽比南山”.

未落單, 侍應小姐巳經送上麵包籃及溫水, 真的很細心.

麵包籃 :

1/ Caesar salad $62

要了細份的凱撒沙律, 上枱時真係嚇一跳, 真的很細份哩.
不過味道唔錯, 蔬菜非常新鮮爽脆, 配上香脆的面飽粒,
而且沙律醬帶少許酸味, 很開胃的前菜.

2/ Jacket fries $35

蘸上蕃茄醬 … 真係一流. 正.

3/ Apple pie $55

4/ Cheesecake $55

5/ Carrot cake $55

頗大件的carrot cake, 賣相都幾靚, 食落先知出事. 過乾又太甜, 加上過多的提子乾 … 總之係一團糟. 你迫我推之下, 也食剩.

6/ Molten cake $70

即係心太軟, 結果都係一般而已. 因為上枱見到蛋糕外層有些下陷既情況, 當切開時流心既朱古力漿,並不澎湃, 好似整左一陣先攞出來.
整體口感一般,好彩不太甜. 不過忘記了要另加雪糕球, 有些失色.

後記 :

1/ 整體的甜品也令人失望, 連我這個甜魔也投降 … 真的不敢恭維.

2/ 本來也很想試tiramisu, 但眼見隔離很多枱也食剩一半以上, 而且看到一大堆忌廉 … 真的唔想浪費食物, 還是放棄罷.

3/ 服務不錯, 很主動幫我們換碟, 同埋加水. 絕對好過樓上的薄餅店.

加一後總數盛惠$370.
Caesar salad
Jacket fries