2023-04-30 94 瀏覽
記得係疫情前同過朋友去台灣一間酒吧內試過水果釀嘅烈酒吧後一直對佢地嘅味道念念不忘!估唔到最近竟然係香港比我重遇返呢個味道ꜝꜝ ORCHARD係HK首家果釀烈酒雞尾酒酒吧,係法文中果酿烈酒被稱為生命之水(Eau de vie),清澈通透嘅生命之水內含住各種天然果香,絕對令你一試難忘.ORCHARD團隊中嘅靈魂人物Alex當日好細心咁介紹佢地嘅理念及果釀烈酒背後嘅故事,睇得出佢對果釀烈酒嘅專業同熱誠.係ORCHARD內嘅雞尾酒全部都以果釀烈酒做基調,再以自家創新嘅調配帶出天然果香嘅同時亦會為你帶出獨一無二嘅體驗.每杯cocktail都會配上一小杯基調果釀烈酒,可以體驗一下生命之水最原始嘅味道,令客人可以更了解到佢地嘅多樣性.TROPICAL PUNCHFramboise Eau De Vie l Fleur de Bière l Strawberry Shrub l Pink Guava. Pineapple l Bellpepper以Raspberry果釀酒為主嘅TROPICAL PUNCH帶出一陣莓果清香嘅同時亦充滿濃厚熱帶果風味.冰上配上一片Basil及Raspberry為整杯co

TROPICAL PUNCH
以Raspberry果釀酒為主嘅TROPICAL PUNCH帶出一陣莓果清香嘅同時亦充滿濃厚熱帶果風味.冰上配上一片Basil及Raspberry為整杯cocktail帶出更豐富嘅層次感.
Tropical  punch

BLISS
Plum Brandy l Sweet Potato Liqueur l Falernum l Pineapple stock l Pandan l Citrus
以Plum做base帶出一陣清爽感,味道清新帶出一陣橘香.味道唔會太濃烈,味味突出.杯上再配一片蕃薯乾,飲一啖再食一啖蕃薯片帶出一陣香甜口感.
Bliss

BUTTER ME UP
Calvados l VSOP Cognac l Banana l Amontillado Sherry l Biscuit Liqueur l Butter l Chocolate Bitters
咁多款中我最鍾意嘅一杯cocktail.BUTTER ME UP比我嘅感覺就好似品嚐緊一道甜品咁,味道甜而不膩.以蘋果釀酒作基調,味道帶果香得黎又帶點nutty香.Cocktail面放上一片白朱古力,一定要食埋!白朱古力完全令整杯BUTTER ME UP昇華左!
Butter  me  up

ORCHARD SOUR
Pear Eau De Vie l Plum Wine l Spiced Pear Stock l Ginger Honey l Lemon Pinot Noir l Cheese Foam
採用梨釀酒再係cocktail上加上一層羊奶芝士奶蓋.入口帶出2種層次感,芝士奶蓋香滑充滿豐盈感.味道清新香甜.
Orchard  sour
其他