2018-03-30 120 瀏覽
家人生日,挑選了Amina這一間高質素的歐陸式餐廳,今晚選了八道菜晚餐,餐前麵包來自自家製的熱辣辣麵包及配上自家調製的特色醬,雖然我們兩人,但麵包數量好多款有軟有硬,點埋旁邊的洋葱醬和Sundry蕃茄醬更佳。Set dinner包括前菜,先來用shooter杯上的鮮打蜜瓜汁同Parma ham,食完塊ham 好回味,有咸香味,再飲杯蜜瓜汁,好清新呀!前菜係輕炙北海道帶子,巨型帶子配三文魚籽同健康的藜麥,帶子絕對是刺身級數,煮至梗梗熟透,肉質夠彈牙,非常鮮甜,旁邊有椰菜花蓉的汁,味道清甜。經煙薰過的M9和牛他他,透明罩打開,煙薰味撲鼻,夠晒卓頭,表面還有魚子醬及金箔,牛肉裡面還有乾蔥、洋蔥、黑松露醬混合而成。生牛肉好滑嫩,味道鮮甜。而旁邊有一條好似薄餅條既伴菜,而且特別在有啲像寶石的原來係醬料,紅寶石的是甜菜頭同辣椒醬、啡色同白色是燒蒜同黑松露,有心機的伴菜。另一道菜是龍蝦湯,一放下已聞到陣陣龍蝦鮮味,碟旁還有炒香的龍蝦籽,個湯好濃郁,好像用上龍蝦膏同龍蝦殻製成。黑松露溫泉蛋配成隻蛋咁大塊的厚磨芝士片,面層灑了少許黑松露,旁邊有白色風乾白松露片,食溫泉蛋時,熟度剛好,流心的。再上驚喜菜色

蜜瓜汁同Parma ham

炙燒北海道帶子

M9他他和牛

龍蝦湯

黑松露溫泉蛋

再上驚喜菜色,厚切鵝肝配粟米南瓜蓉,面層還有牛蒡絲又可食又可裝飾,鵝肝煎至外脆,內軟,唔會太油,還有三粒黑醋珠,旁邊有啲果仁碎調味。
香煎法國鵝肝

食完幾道色香味享受的前菜及頭盤,係時候隔一隔,上了水果雪葩,一球清新清甜的番石榴雪葩,清一清味蕾,頓時又再充滿食慾。

到主菜上場,係香煎智利鱸魚,賣相賞心悅目,有串花瓣,上菜後才淋上魚高湯,前可先試原味,魚皮外脆,魚肉好似綿花質感,但又充滿魚油香,好嫩滑,而魚湯超鮮甜味,伴魚食一流。
香煎智利鱸魚

另一主菜係澳州羊架,好特別的烹調,面層鋪滿開心果仁碎,令羊架更香脆,味道也增添了層次感,羊肉唔羶好香,旁邊伴菜也不遜色,甘荀條超清甜,帶點蜜香的甜味。
澳洲羊架

甜品有草莓mousse, 中間有夾心餡,帶點酸甜味的慕絲夾心,底下還有朱古力蛋糕,在旁還有蜜糖啫哩好甜蜜的感覺!餐茶方面叫左個烙神花茶消滯,酸酸地的,用來餸甜品,一絕。另一款叫了桂花茶,淨係聞都心擴神怡。
草莓mousse

食完主菜,再來snow mirror ,有五粒鮮果味的朱古力,因家人生日所以同了店員講,竟然特別安排了碟上寫了Happy birthday 的字,

最特別係壓軸的自家甜品自製芝士蛋糕,寫了happy birthday 同名,太好的服務,店員個個的服務態度都好好,詳細介紹每道菜色更不時加水,夠細心有賓至如歸的感覺。

2018-03-08
慶祝紀念