2013-07-07 846 瀏覽
打算慶祝友人的生日飯,能夠一班朋友一圍熱熱鬧鬧當然首選中式料理。最近晉薈跟「阿鴻小吃」合作,就決定到此一試。自選六小碟併盤〜素鵝、蒜泥白肉,燻蛋、醉雞、脆鱔、鴨舌;全部都市非常好味,特別是鴨舌肥大肉厚麻香/芥末雞腳筋〜是阿鴻小吃名菜,每天限量供應今天終於有幾會品嚐;一場來到當然一次過試齊兩種口味。腳筋爽爽脆脆,麻香醬汁野味;芥末味道較濃,兩款口味我比較欣賞麻香味鹵水鵝肉〜鵝肉肥瘦適中。鹵水鵝頭〜從未吃過鵝頭,第一次嘗試比想像中容易接受;鵝頭及鵝下顎爽脆,鹵水味比鵝肉更入味更濃。紅蘿蔔粟米桂圓肉湯〜湯底足料清甜,再加上個人喜好飲熱辣辣的湯,因此特別加分八寶雞〜把糯米飯放入原隻雞內,再將雞炸香,切好上碟,買相唔錯,好味道蟹粆年糕〜蟹肉肥美,再配上年糕煙煙韌韌口感非常好最後當然唔少得生日壽包,大家都非常滿足。

鹵水鵝肉〜鵝肉肥瘦適中。
鹵水鵝頭〜從未吃過鵝頭

蟹粆年糕〜蟹肉肥美,再配上年糕煙煙韌韌口感非常好

最後當然唔少得生日壽包,大家都非常滿足。
2013-06-28
慶祝紀念