2023-01-07 631 瀏覽
細個時屋企人耐唔耐都會點名去七喜食,開咗好多年,我都由細食到大。可能習慣性,每隔一段時間就會想食吓七喜,唔知點解會突然想起佢啲生滾粥同埋「鑊氣嘢」,好有大排檔式風味。新蒲崗同土瓜灣店都係經常幫襯嘅地方,今日經過土瓜灣,下意識就走入去食個下午茶。呢個下午時間無晚餐時間咁繁忙,仲可以俾我選擇座位,而且會見到師傅喺其中一張枱度包緊雲吞。#白灼鮮牛肉柏葉都係差唔多每次必叫嘅食物,佢係選用黑色牛柏葉,切得幼身有咬口,細個總係唔明點解啲牛柏葉係黑色,到大咗就知道係好嘢。牛肉新鮮滑口,好鍾意佢放大量薑蔥喺面,配上一碗辣椒豉油,非常惹味。#皮蛋瘦肉粥生滾粥種類多,每次都糾結要邊款,今次叫咗個皮蛋瘦肉粥生滾粥,個粥係即叫即滾,所以都要等一等,碗底鮮味熱辣辣,煮得好綿密。瘦肉用鹽輕醃,不過今次份量好似比平時較少。松花皮蛋夠清香彈牙,依舊原隻砌開一舊舊,可以大啖食,粥面配上蔥和薑絲,生滾粥就是這樣。#七喜麵食小館地址:土瓜灣江蘇街2號電話:27149658

#白灼鮮牛肉柏葉

#皮蛋瘦肉粥