其實我地全家今次去食山景閣自助午餐,主要係為咗食生蠔~不過我地一入到去,已經見到好多人,食物種類不多,但係見好多個人都拎咗生蠔。坐低咗之後,咁啱出咗一盤生蠔,我打算去攞,點知見人係咁搶呀搶,搶呀搶,唔夠30秒搶哂廿幾卅隻蠔,誇張......好彩媽媽幫我搶到3隻,每人一隻剛好~ 不過生蠔都唔係太好食,唔明D人點解會搶依家介紹下有咩食冷盤:火腿沙律: 一味得個「鹹」字,不好吃~凍牛肉:我見無人夾,以為唔好食,好奇地拎咗2片,點知好香好好食~ 味道似足牛扒~煙三文魚:有個廚師Refill咗約10碟,點知又係1分鐘俾人攞哂(哈~我係其中一個),不過真係煙得好食,煙得香,有陣濃濃的鮮味~煙鴨啫哩:初初睇都嚇親,唔知咩黎嘅~ 一塊啫哩裏面有一粒粒煙鴨,賣相差,所以無人食。 我試下,又唔錯喎,啫哩是鹹的,不過較淡,還可以啦~生蠔:好辛苦先搶到,以為好好食,點知有點兒腥,不過也不錯~薯仔沙律:本來就是平平無奇的薯仔沙律,不過佢俾埋d芝士粉同煙肉碎,可以自己加,加咗完全唔同,好食咗好多~ 尤其是芝士粉配沙律醬那種味道,♥正♥熟食:冬菇西蘭花:冬菇整得好好味,應該唔止係用蠔油來炆,加咗其它不知名的香料,比
其實我地全家今次去食山景閣自助午餐,主要係為咗食生蠔~
......

依家介紹下有咩食

冷盤:

火腿沙律: 一味得個「鹹」字,不好吃~

生蠔:好辛苦先搶到,以為好好食,點知有點兒腥,不過也不錯~

熟食:

冬菇西蘭花:冬菇整得好好味,應該唔止係用蠔油來炆,加咗其它不知名的香料,比起自己炆的還要好食~ 西蘭花的水準比得上酒樓那些,ⓖⓞⓞⓓ!!

牛仔骨: 超好吃,特別的醃法令到肥肉一點也不肥膩,也帶有一陣羊香,好食,而且非常神奇

芝士焗魚柳:唔錯,芝士同蕃茄汁夾,而且同魚柳很夾~ 魚柳無骨,啖啖肉,仲要層次分明,食落去好高級,不過唯一的缺點就是偏鹹

泰式燒雞扒:泰式的甜酸醬加上燒香了的雞扒,無諗過會如此好味,原來甜酸醬與雞扒也挺夾的~

香芒生炒骨:較似金沙骨,而不是生炒骨~ 雖然看見了真是有芒果,不過我總是覺得似糖醋排骨多過似香芒生炒骨
挺好食的~

鮑魚蟹肉批:個名真係好聽,不過名有點不副實,見「相片7」,鮑魚比冬菇粒只是大一點,蟹肉又少又小,簡直看不見
味道也OK,不過真的太寒酸了~

壽司種類不多,不過三文魚壽司明將的還要好食,掂~

甜品

燉奶:非常的香,面頭有一塊硬的朱古力,我無食到~ 不過燉奶真係超級好食,我極力推介~

朱古力紅莓蛋糕:唯一一種不好吃的甜品,紅苺與朱古力唔夾,產生咗一種怪味,不好吃......

法式焗蛋:好香,好食,不過甜了一點~

西瓜:自助餐的西瓜,通常都係淡而無味,不過呢D完全唔同——好甜,好多汁,正~ 食咗個心都甜哂

雖然最後生蠔只係搶到每人一隻,不過只係食其它嘢都好抵食啦~

最後當然要多謝Openrice有張咁好嘅8折優惠券啦~

生蠔
生蠔2
牛肉 + 火腿沙律 + 牛仔骨 + 芝士焗魚柳 + 煙鴨啫哩
煙三文魚
冬菇西蘭花 + 泰式燒雞扒 + 鮑魚蟹肉批
香芒生炒骨
蟹肉批之拆解——看看蟹肉的大小~
壽司
好香的燉奶