2019-03-30
工作日忙夜忙,夜晚係要食返d好野平衡下心理。由於好想食好食既生蠔,就係openrice搵呀搵,搵呀搵⋯⋯皇天不負有心人,俾我搵到呢閒服務周到,食物質素優良既餐廳——Oyster to go!一坐底,我同友人都衝住佢既生蠔而來。成幾十款,法國、澳洲、美國、蘇格蘭......多不勝數。因為我地都想食好西,即刻就決定要個oyster set。揀好之後,餐酒隨即奉上。我比較中意fruity d 既,而呢杯有少少dry。我以為我會唔鍾意,但點知偏dry嘅白酒襯生蠔更好!而我地揀曬心水生蠔後都仲有兩款quota剩,店員就好好咁問我地口味偏好,推薦左兩款俾我地。而我地揀既款有:⋯⋯我只記得最大最肥美既一款,來自法國既Gillardeau。🙈除左食蠔,我地都揀左d熱食,暖下個胃。要左碗湯,菇菌味濃郁,食落依然有粒粒口感,不過黑松露係松露醬,就唔係鮮磨,大家唔好咁高期望。對比價錢,好合理。由於我地以為自己仲食得落,再嗌多個意粉。媽呀⋯⋯好飽!,意粉芝味香濃,醬汁濃稠,飽到再三叫聲:媽呀!話明食好西,幾飽都要有甜品作結。睇佢賣相,估佢同街外既同款甜品味道差唔多,果不其然。唯一唔同既係佢係布丁,比岀面既口感
除左食蠔,我地都揀左d熱食,暖下個胃。
話明食好西,幾飽都要有甜品作結。睇佢賣相,估佢同街外既同款甜品味道差唔多,果不其然。唯一唔同既係佢係布丁,比岀面既口感厚實d,岀面製作既我覺得比較似奶凍。
成晚真係滿足到爆啊!🤤