2021-08-27
唔知大家知唔知乜野係生酮飲食,簡單啲講就係唔食一切有糖粉同碳水化合物嘅嘢,就咁講你就知出街食飯嘅話,可以選擇嘅嘢就比較難搞,如果你要同朋友一食飯嘅話就重麻煩,一係就就你唔係就要就佢;但十三姨依間餐廳真係幾好,所有嘅麵食同飯料類都可以轉做低碳食材,麵就可以轉做翠肉瓜麵,飯就可以轉做椰菜花飯,好啱生酮人士做dirty keto或低炭飲食。 至於我今晚就同老婆兩個人食咗兩個麵食同兩個小食。嚦咕嚦咕轉翠肉瓜麵 (雞鎚、雞叉燒、溏心蛋) ($87) - 鐵鍋上,上枱時還熱辣辣的,湯底係雞湯味,但唔濃,但係由於湯夠熱離補咗唔夠味嘅依點,雞叉燒似醉雞卷做法,雞叉燒都叫做嫩,但無乜雞味勝在淡淡肉;溏心蛋唔太做到溏心效果,有點兒過火,但蛋係靚貨都好有蛋香;重點係翠肉瓜麵,正常翠肉瓜質地,但佢好醒目咁放咗啲芋絲落去,將單純爽的口感變得有Q彈感覺,有用心諗過翠肉瓜麵的不足從而加強補足,依點真係要讚佢;至於雞鎚太乾身,好一般,但成個麵係好感受得到廚師啲誠意。金牌牛助條粉絲 ($66) - 牛助條粒非常有牛味,濃烈牛味與湯底有強烈對比,但唔影響整體味道,因為都係同一個原因,湯底夠熱完全可以離補依個不足。 粉絲煙
至於我今晚就同老婆兩個人食咗兩個麵食同兩個小食。
茶都係靚野貨,留意茶包係用絲絨袋咖,細節都好兼顧到,好抵讚呢。
重有蝦片送俾你食添。
整體而言十三姨係一間有心做好一間餐廳嘅食肆,明白客人需要又注重細節,好值得支持呢。