2023-03-19
用心好味$68💃🏻🤩🌶️泰式香辣滑溜冬蔭功湯河+$14單骨雞翼+$22椰汁芒果冰;泰雅在gogo mall ,意外發現好覓食,一見名字就知是泰式食品,位於這廉價商場美食閣原來有很多特色尤其東南亞小檔美食由食物到招呼多不是一般行貨,週末本來遠道而來是去開平日幫襯過的小檔,沿途見到有南亞裔客人們走在前面己擔心可能去嗰度?點知離遠己見到半滿坐?!原本每小檔前面也有4-5個吧檯排坐,可是週末連本來下午不太繁華的商場也漸漸多人,只好另覓他方,幸好該美食閣也有十多檔可供選擇.花多眼亂弄得心大心細?!食咩好?逛逛吓見到有2,3檔泰式小檔甚至餐廳,這邊檔前面原來有3,4枱椅尚有吉位,看看餐牌圖片好似幾好味,猶豫之際,突然有香港女仕從後而來招呼,殷實推介優惠套餐並不hard sell👍當然點了共$92 包括最愛冬蔭功湯河+單骨雞翼+椰汁芒果冰也許即叫即做也需時,但只要好味還是物有所值.終於等到玲聲震動表示可取食物 一看賣相就己feel到好味,幾大隻蝦有頭有殻,也顧不了儀態用手剝嚟食鮮甜彈牙,湯充滿椰香辛辣味,辣到跳舞🌶️🌶️🌶️💃🏻(真泰國辣度)絕對啱我, 如不吃得辣要小心唔知有冇得減辣?或湯底本身己經咁辣?!
當然點了共$92 包括最愛冬蔭功湯河+單骨雞翼+椰汁芒果冰
也許即叫即做也需時,但只要好味還是物有所值.
終於等到玲聲震動表示可取食物
一看賣相就己feel到好味,幾大隻蝦有頭有殻,也顧不了儀態用手剝嚟食鮮甜彈牙,湯充滿椰香辛辣味,辣到跳舞🌶️🌶️🌶️💃🏻(真泰國辣度)絕對啱我, 如不吃得辣要小心唔知有冇得減辣?或湯底本身己經咁辣?!材料十足有很多菇菌類和充滿香葉異國風味,
最好吃就是浸泡了湯汁的泰式寬闊河粉滑溜溜又煙韌滑入口腔,
又似腸粉或陳村粉般軟滑👍🌶️💃🏻🤩
單骨雞翼沾上泰式辣醬惹味,如果椰汁芒果冰再多少少芒果就更perfect