2018-03-17 773 瀏覽
近日見朋友介紹灣仔有一間小本經營的餐廳,聽了朋友介紹後決定同另一對情侶朋友去試晚餐,因為本人有少許唔鍾意連鎖式集團的食物,就決定去嘗試下小鋪餐廳, 始終小舖餐廳有佢自己嘅特色美食。雖然餐廳在巷仔裹,但好容易畀的燈籠吸引,餐廳叫《叁嵐日本燒鳥串燒居酒屋》入門第一眼就發現兩邊牆身放了大堆日本酒樽好似置身在日本居酒屋一樣環境舒服好似家的感覺,另外有兩隻貓店長好鍾意周圍走,餐廳點餐要到收銀處之後侍應會送餐過黎不收額外加一服務費,最後用完餐後需要盡量自行收拾餐具係指定地方。2對情侶叫了MAIN SET$298×1,少許串燒,少許小食:黑松露煙肉沙律 味道同一般沙律一樣都係用佢嘅沙律醬調味。唐揚炸雞軟骨 味道適合,唔會偏鹹。火焰酿蘑菇 味道芝士配合得好不會過鹹,感覺新鮮灼燒鳗鱼飯 味道不錯,可惜太過淋啲飯如果乾身就會好味啲。朱古力心太軟配雪糕 味道值得推介心太軟,不會整得太過火有流心, 雪糕配合得不錯,值得推介牛角包鬆脆。小食和風炸魷魚鬚 味道不錯,不會炸得太過火 ,金黃色 鬆脆香口。糯米釀無骨雞翼 味道不會過鹹適中,糯米飯剛好不會太濕。串燒(原味) 整體味道平均,食物新鮮,不會過鹹 ,火候剛好

黑松露煙肉沙律 味道同一般沙律一樣都係用佢嘅沙律醬調味。
唐揚炸雞軟骨 味道適合,唔會偏鹹。
火焰酿蘑菇 味道芝士配合得好不會過鹹,感覺新鮮

灼燒鳗鱼飯 味道不錯,可惜太過淋啲飯如果乾身就會好味啲。

小食
糯米釀無骨雞翼 味道不會過鹹適中,糯米飯剛好不會太濕。

串燒(原味) 整體味道平均,食物新鮮,不會過鹹 ,火候剛好
例如:
燒波蘿味道鮮甜, 不會燒到過火而沒有波蘿原有的汁。
燒茄子味道不錯,蒜茸配合得天衣無縫,唔好嘅就係茄子的皮略為太硬。

飲品:
鮮奶抹茶 味道抹茶味不夠濃,略為偏淡。
波希米亞 味道值得推介配搭又驚喜, 味道不會太甜。
藍莓水果茶 味道一般略為過酸,如果加小許蜜糖應該ok。
荔枝梳打 味道一般。

價錢,味道,值得一試。
朱古力心太軟配雪糕
灼燒鳗鱼飯