家人推介去大角咀Red Rice,以為是新餐廳,原來即係我之前在深水埗也食過的米飯,對於深水埗果間,印象不錯。在大角咀呢間,坐低看到餐牌,已經興奮,選擇不少呢!我叫了芝士黑椒牛漢堡,漢堡好好味,但美中不足的是配在旁的薯條,已攤到凍曬。家人叫了雞扒漢堡,等了半小時,經兩次催單,一位似四十多歲的女侍應還很不禮貌地回應,入咗單就一定有的喇,但她根本都沒幫忙跟進。之後,另一位似是廿歲出頭的年輕女侍應幫忙跟進下,其他人都快吃飽,雞扒漢堡才上檯,那年輕女侍應並禮貌地說不好意思,同一店舖,兩女侍應的態度差天共地,店主應留意,即使食物有多好,客人都是店舖的收入來源,請著這種沒禮貌的店員,如同趕客。雞扒漢堡也很美味。另兩位家人都是叫了炸魚柳麵,魚柳炸得過火了,很燶。小朋友叫了雪糕甚麼的,小朋友有雪糕食,甚麼都好的。(後話:食嘢係享受,忙中有錯,甩單都唔緊要,只要侍應坦白禮貌講出嚟,在不趕時間的情況下,這根本是小事,但要客一直呆等及耍客的店舖,老實講句,一定冇下次。)
2017-07-01
下午茶