2023-12-02 417 瀏覽
今日同老婆單車自駕游,由屯門出發諗住揸到去上水。行咗個零鐘,有少少肚餓,經過大生圍,見到有間茶樓就二話不說入咗去食lunch。呢度有分室內同室外兩部份,單車可以擺喺外面,好方便,亦都見好多枱帶埋毛孩嚟飲茶,pet friendly。👍坐低叫咗壼濃嘅鐵觀音,第一杯已經好有茶味,唔係好似有啲茶樓咁淡荗荗。睇番張點心紙,好多選擇。另外有燒味同各式碟頭飯,價錢都係唔貴。我叫咗韮菜餃,炸得好香脆,又夠熱。懷舊豬肚燒賣大大舊。跟住叫咗個㷛仔飯孖寶,北菇滑雞飯搭灌湯餃。滑雞飯真係好滑,不過啲飯就唔夠乾身,扣咗少少分。灌湯餃有隻細細隻嘅鮑魚,都幾肯落本。坐咗差唔多一個鐘,休息完同填飽個肚又可以再揸去上水嗰邊搵嘢食。😜

2023-12-02