2023-04-18 35 瀏覽
📍@Muse Furniture Lab (元朗) Yuen long @musefurniturelab Weee!今次去左元朗錦田嘅一間cafe個日試左好多野所以都好想分享俾大家!燒雞沙律Roasted chicken salads-$128份量唔少!而且有唔同嘅沙律菜mix埋一齊,感覺好fresh,燒雞就不過不失啦,唔太柴,個sauce揀左柚子,所以成件事係好清新,但我會覺得佢唔會有咩驚喜,所以skip下都ok。推介指數:6.5/10黑松露薯條Black truffle French fries-$98呢個薯條🍟好靚,而且佢係做到外脆內軟嘅口感,唔會好油淰淰,個醬係好濃嘅黑松露醬,所以點醬食係會昇華左佢🥹。呢個真係好推!重點係放左一陣都係脆!推介指數:9.5/10泰式炸蝦餅Thai shrimp cakes-$88蝦餅係我食過數一數二嘅好食🤤,佢係偏向薄身,但食落去係好脆而有蝦煙韌嘅感覺!係一個惹味之選!!佢有成8塊!推介指數:8.5/10田園素菜法式可麗餅Vegetarian crêpes -$128呢個我就覺得不過不失,入面有好多椰菜同埋芝士,仲有煎得好靚嘅蛋,上面淋左千島醬
📍@Muse Furniture Lab (元朗)
Yuen long @musefurniturelab
Weee!今次去左元朗錦田嘅一間cafe
個日試左好多野所以都好想分享俾大家!

燒雞沙律

Thai shrimp cakes-$88
推介指數:8.5/10

田園素菜法式可麗餅
Vegetarian crêpes -$128
呢個我就覺得不過不失,入面有好多椰菜同埋芝士,仲有煎得好靚嘅蛋,上面淋左千島醬,相比其他菜式,呢個就顯得冇咁有驚喜,但都算唔錯好食😝🤭

黑松露野菌意大利粉
Black truffles mushroom spaghetti-$168
呢個嘅黑松露份量非常之多,而且食落好Creamy,野菌嘅數量都唔少,意粉嘅軟硬度適中食落去唔會覺得好油膩,會令我想一啖接一啖咁食,所以好推介比大家。
推介指數:9/10

墨西哥辣椒墨魚鬚蜆意粉
Mexican chili cuttlefish and clam spaghetti -$148
相比起黑松露意粉呢一個可以話係開胃意粉,因為上邊配有墨西哥辣椒,而且有滿滿嘅海鮮,墨魚鬚好爽口,食落去酸酸辣辣咁好開胃,而且味道十分惹味,呢個炒意粉炒得好爽口🤭,而且佢唔算好辣,辣度只有3-4分
推介指數: 9/10

章魚燒
Takoyaki-$78
呢一間嘅小食都唔馬虎,呢個章魚燒外脆內軟,但係對我嚟講就有啲膩,佢係一個好classic章魚燒,所以覺得呢個可以唔使嗌,但其實佢都好好食,性價比較低,我覺得大家嗌其他會比較好😋
推介指數:7/10

韓式辣烤雞中翼(蜜糖芥末)
Korean spicy grilled chicken wing-$88
呢一個雞翼,試咗新口味嘅蜜糖芥末,個雞翼外脆內軟,咬落去有好多肉汁,再配上蜜糖芥末嘅醬汁令雞翼更加昇華,佢有六隻,但價錢我都覺得相對地貴,所以大家嚟到嘅話可以叫其他。
推介指數: 7/10

飲品方面
紅莓乳酸沙冰-$88
呢一個好大杯,佢整得好靚,上邊仲有啲金箔喺度,而且顏色十分鮮艷,飲落去好清爽,都算係一種比較有特色嘅飲品,我覺得可以同人share飲。

火龍果西柚沙冰
同上一杯一樣呢一杯都好清爽,鍾意火龍果嘅朋友仔應該會好鍾意呢一杯,因為佢好重火龍果味,加埋西柚嘅酸酸甜甜,可以好解膩!

由於其餘果兩杯都偏向普通,所以我就唔多講解啦🙌🏻

靜靜雞同大家講,佢出邊有好多打卡位,成個感覺好歐式好正,但係地理位置就唔太方便😋

回購指數: 3.5/5
服務態度: 4/5
環境指數:5/5

📍地址: Muse Furniture Lab (元朗)
元朗錦上路26C號地鋪

#hkfoodie #foodie #foodphotography #cafe #coffee #coffeeshop #foodblogger #instafoodie #美食 #甜品 #hkcafe #hkfoodblogger #元朗美食 #cafe推介 #元朗好去處 #cafehk #foodblogger #emieat_yl