12點去到位於中環嘅蘭芳園 係出面已經見到有條長長嘅人龍 目測全部都係遊客 由於排隊嘅地方係車路 再加上好多食客影相嘅時候會企係馬路中心 所以經常會出現人車爭路嘅情況就係排隊果陣 有個食客想行出小小影店舖外貌 結果就比駛緊過黎架車嘅倒後鏡撞到個背脊😵‍💫聽到聲都覺得痛之後店員見到條人龍太長 就叫食客去馬路對面繼續排 又或者一大班人排隊 就同佢地講剩係搵一個人做代表排隊就得 希望減少意外我自己一個人等 等左大慨15分鐘就可以坐入去 結果同身後一個來自台灣嘅遊客面對面搭枱一坐低望一望個餐牌 就叫左 蔥油雞扒撈丁+凍絲襪奶茶🧋 總共$71見對面嘅遊客都係同我叫同一樣 問咸檸7係咩黎 落單嘅時候問侍應可唔可以外帶 之後又話下次黎想試心多多撈丁 所以佢應該覺得呢餐幾好食🤔之後同佢傾左兩句 由香港景點餐廳再傾到港台文化差異 結果係臨埋單之前影左張相當係紀念搭枱嘅緣份🤣(?)環觀全場 大慨遊客同本地人係8:2 可能係某紅書傳開左 好多遊客都係一家大細 見到都有帶小朋友黎食蔥油雞扒撈丁 覺得蔥油爆得唔夠香 原本以為會再香啲 雞扒方面 與其話係雞扒 不如話似大雞粒多啲🤣 份量偏細 男仔食未必夠飽凍絲襪奶

蔥油雞扒撈丁 覺得蔥油爆得唔夠香 原本以為會再香啲
雞扒方面 與其話係雞扒 不如話似大雞粒多啲🤣
份量偏細 男仔食未必夠飽
凍絲襪奶茶 滑係幾滑 有茶味但冇澀味 個人覺得幾好飲
上網睇食評 有唔少人話難食 自己覺得難食未至於 正常茶記水平 可能每日嘅水準麵唔一樣 店員都算有禮貌 如果遊客經過一試無妨 再者呢類老牌港式茶餐廳真係買小見小 下次如果平時經過都會買杯奶茶拎走👍🏻
2024-07-26