2017-07-05
因為係男朋友生日,所以決定食好啲,去食西餐据扒,所以就專誠黎咗呢度,Manhattan grill and bar, 因為見食評話呢度都唔錯。一入到餐廳就覺得環境好優雅,呢度係可以坐出去望到整個觀塘嘅景,可惜我哋嗰日落雨,所以都係坐返室內。一有位,服務員即刻好有禮貌咁介紹我哋試吓今日新鮮嘅生蠔, 分別係嚟自澳洲哥芬灣嘅生蠔同美國泰勒太平洋石蠔。美國石蠔清新,感覺creamy,好新鮮!而澳洲的就海水味重啲,味道較濃,所以服務員建議我哋先食美國後食澳洲。我個人喜歡澳洲個隻,而男朋友就鍾意美國生蠔。忘記一提,落左order之後,服務員會先送上餐包,我覺得裏面個蛋糕真係好好食,必食呀!小食分別叫咗四隻水牛城脆辣雞翼,芝士煙肉薯條伴辣肉碎。雞翼焗得好香口香脆,沾上沙律醬感覺好清新,一點都唔油膩。芝士薯條份量夠大,上面嘅肉醬好惹味,芝士都鋪滿整份薯條,肉醬配上紅腰豆口感更豐富。餐湯就叫咗牛肝菌忌廉湯同經典曼克頓海鮮周打,牛肝菌忌廉湯好creamy,好濃稠,仲有小小嘅菌粒,增加口感,奶油忌廉味都好重!周打海鮮湯選用番茄做湯底,比平時用忌廉做多咗一份清新嘅感覺,裏面有蝦粒,蔬菜粒,如果鍾意多料既湯的朋
周打海鮮湯選用番茄做湯底,比平時用忌廉做多咗一份清新嘅感覺,裏面有蝦粒,蔬菜粒,如果鍾意多料既湯的朋友一定啱晒。
主菜就當然叫牛扒,美國star range純黑安格斯肉眼12oz,新鮮嘅牛扒就當然要叫五成熟先食到佢嘅原汁原味,牛扒夠大塊,好大體,裏面仍然保持肉質好鮮嫩,完全冇overcooked。跟扒仲會有埋新鮮炸嘅薯條!
另一個主菜就係chili德國啤酒煮辣牛肉,旁邊有3塊蒜香包,熱辣辣,香脆!肉醬好惹味,辣味唔算好重,可能係因為我鐘意食辣。多咗嘅醬會再用嚟點薯條,好好味!
飲品就叫咗virgin colada,佢係 mix coconut cream and pineapple juice. 呢個組合好清新,唔會太甜。
最後埋單大約$900,平時食飯嘅話都算貴,但係難得男朋友生日,呢個價錢我覺得值得俾的,環境味道都不錯!