2022-10-12 59 瀏覽
成日睇韓劇既時候,都好想好似啲主角咁一邊食韓劇既大排檔一邊飲酒傾計,但可惜好耐都冇去過旅行😢 不過今日就黎到尖沙咀呢間韓國餐廳,成間都好似韓國當地路邊攤咁,唔單止摺凳、摺枱都係路邊攤會用既款式,仲有自助洗衣店、漫畫店既鋪面、霓虹燈等,到到都係打卡位,勁有feel!✨辣炒章魚一上菜已經聞到勁香!魷魚非常彈牙,配料仲有爽脆既椰菜同埋蘿蔔片,食落微辣帶甜,最正既係仲有焦香!估唔到樓上鋪既餐廳都可以炒到咁有鑊氣,送酒一流!✨芝士炒年糕呢到既炒年糕唔會好辣,味道甜甜哋!我最中意既係年糕非常煙韌,而且煮到啱啱好,唔會霉哂。加上芝士鋪面,仲用火槍輕輕燒過,香濃之餘仲帶炙燒既煙燻味,比一般餐廳既做法更有誠意!✨泡菜煎餅煎到外層超脆,內層柔軟煙韌,加埋泡菜,酸酸地味道令人更開胃之餘仲增加口感!不過一定要趁熱食,如果唔係好快就會淋哂~✨柚子牛奶樂柚子味道好突出,加左牛奶之後平衡左柚子既酸味。飲得出米酒份量都幾多,但同柚子味道好夾~✨熱帶雨林一直都幾驚飲燒酒,因為覺得酒精味好濃,但呢杯完全飲唔出酒精味。加埋啲果汁酸酸甜甜既味道,好啱女仔飲!

✨辣炒章魚

✨芝士炒年糕