2022-01-15 22 瀏覽
最近疫情嚴重,為咗唔想喺隔離營渡過農曆新年,最近都唔敢外出堂食。今日趁著嚟觀塘海濱長廊郊遊,一於試下海旁嘅la pizza express。La pizza express 係一間外賣小店,疫情穩定期間,都會有枱櫈放出嚟比客人買完嘢食之後坐低食,但係因為最近疫情嚴重,我哋唯有買去海旁啲長凳度享受戶外用餐風味。對於外賣小店來講,呢度食物嘅選擇都算多,有Pizza,沙律,小食,三文治,同埋各式各樣嘅飲品。我哋叫咗一個Pizza,一個沙律,一個小食,同埋兩款飲品share食。藜麥毛茄沙律:呢個沙律都算幾大份,毛茄食落爽口,配上藜麥,粟米粒同沙律菜,食落好有口感,感覺非常清新。最欣賞嘅係小店將麻醬分開上,怕肥嘅女仕就可以適量地加入沙律裡面,減低內疚感。素牛肉芝士薄餅:店鋪叫la pizza express, ,又點可以唔試吓佢哋嘅Pizza呀 ?呢度除咗有幾款特製Pizza之外,仲可以自選配料同醬汁,四款配料只係需要$48 ,更可以加多$20 要三文魚,素牛肉,大蝦等等。Pizza 係即叫即整,拎到海旁開餐時仲係熱辣辣,批底有豐富嘅麵粉香味,批邊非常香脆,內裡煙韌。配料方面,素牛肉同平時食到嘅

藜麥毛茄沙律:

素牛肉芝士薄餅:

配料方面,素牛肉同平時食到嘅牛肉口感及味道差別唔大,感覺無咁肥膩,配上香濃嘅蕃茄醬,入口鹹中帶酸,非常開胃。

芝士薯條:
粗薯條即叫即炸,入口既新鮮又香脆,好欣賞佢芝士醬分開上,咁薯條就冇咁容易變淋。香脆嘅薯條點上香濃嘅芝士醬,簡直係人間美食。

熱情果富士蘋果茉莉花茶/護膚天使:
Bless 呢個品牌嘅果汁聽過好多次,但係一直冇機會試。

熱情果蘋果茶蘋果味亦相當香濃,非常解渴,而護膚天使有菠蘿、雪梨及青檸,而當中菠蘿味比較突出,入口酸酸甜甜。

我哋就喺呢個風和日麗嘅日子,食住Pizza,飲住果汁,喺海旁渡過一個悠閒嘅下午。
外賣自取