2020-10-15
朋友住奧海城附近,推薦泰國菜要來食Orange elephant ,果然疫情下黎到都座無虛席。餐廳裝修簡約,但仍然有泰國特色,牆上呢隻紅色大笨象就好可愛喇。今日星期五,$1菜式係黃咖喱雞,梗係要試試佢。黃咖喱偏甜,唔辣,配菜入味,咖喱汁俾得好慷慨,撈飯撈麵都好正。另外叫咗一個泰式小食拼盤,大大件好抵食。四款小食包括蝦餅、魚餅、紙包雞和炸粉絲卷。⭐️蝦餅有彈性,幾香口,點泰式甜酸醬幾好食。⭐️魚餅比較軟身,唔會有腥味,還可以。⭐️紙包雞一食落口有一陣香葉味,即刻覺得自己去咗泰國。⭐️朋友最鍾意食炸粉絲卷,外面酥脆,裏面粉絲熱辣辣,口感豐富。主食叫咗個菠蘿海鮮飯,分量幾大,滿到湧出嚟。但唔會炒得太乾,仲有少少濕潤嘅感覺,配埋菠蘿粒好開胃。飲品叫左象啤,清清地幾好味,亦都夠凍。椰汁珍多冰嗌左無糖,真係無糖,淡淡椰香味,真多冰又有咬口,簡宜係減肥恩物!
⭐️蝦餅有彈性,幾香口,點泰式甜酸醬幾好食。
⭐️魚餅比較軟身,唔會有腥味,還可以。
⭐️紙包雞一食落口有一陣香葉味,即刻覺得自己去咗泰國。
飲品叫左象啤,清清地幾好味,亦都夠凍。