2022-01-29
做完嘢己經兩點,個肚咚咚打緊鼓,下午茶時間,去西灣河揾食,嚟呢間以前曾經幫襯過,感覺唔錯嘅餐廳店內環境唔錯,裝修簡潔清雅,地方亦乾淨企理,我照舊叫個鮮茄焗豬排飯。等咗大約十分鐘,個焗飯送到首先要讚嘅係上桌熱辣辣,服務員重好細心咁提醒我小心,睇熱。其次賣相唔錯,焗到金黃色,豬排算大塊。杯熱檸水有四片薄檸檬,味道亦👌而要彈嘅地方就係雖然寫明鮮茄,但實際祇係茄醬煑,食法梗係有唔同啦,飯無炒底但都正常👌另一主角嘅豬排就真係麻麻雖然醃得唔錯,咬落去都幾腍,但一食就知用嘅凍肉係低價雪藏貨色,肥肉多兼無肉味,所以加入咗好多黑椒去掩飾,同之前嚟食過嘅焗猪排質素真係差咗好多最後補充除咗塊猪排差啲,整體份量同味道都ok。42蚊個下午茶餐,包一杯飲品,無加一都算係咁,聽見佢哋同其他食客講,而家所有來貨又加咗價,明嘅,生意難做,難免會將貨就價!
等咗大約十分鐘,個焗飯送到
首先要讚嘅係上桌熱辣辣,服務員重好細心咁提醒我小心,睇熱。
其次賣相唔錯,焗到金黃色,豬排算大塊。
杯熱檸水有四片薄檸檬,味道亦👌