2014-10-15
鍾意食野ge人都知,銅鑼灣登龍街,可以話系「銅鑼灣食街」。而拉麵店,都有幾間出名ge落戶呢到。試過唔少間舖又大又出名ge拉麵店,今次試間系香港未太出名但系日本個名就響當當ge拉麵店-----金田家。去到餐廳,裝潢佈置幾有特色而簡單,分吧枱同普通枱,共廿幾個座位,重有一個開放式廚房,保留左一部份日本風。牆上掛左一D佢地曾經得攞過既獎狀同拉麵相。簡簡單單,或者就系金田家創辦人金田先生ge風格。坐低之後,店員會用心同詳細向我介紹餐單上既食物,重會先問曾光顧與否而加以解釋應該選擇ge拉麵,服務態度一流。我揀左荳芽叉燒拉麵,硬麵,正常葱量~ 宜家一碗拉麵仲送一隻溏心蛋。等左一陣,拉麵就到啦。賣相,真系幾吸引,湯系奶白色兼有起少少泡,叉燒整齊擺好,紫菜放系側邊,加埋隻溏心蛋,睇落都想食。麵條雖然幼身,但由於系硬麵,食落嚼勁不錯,掛湯力強,湯同麵合埋一齊,絕配也。湯質感濃稠,豬骨味好濃,肯定好足料,煲左十幾個鐘都有可能。叉燒薄薄地一塊,入口肥瘦均勻又帶醃製過ge香味,唔「乾爭爭」,咸咸地,好醒胃。大量芽菜、木耳、青蔥,香而爽口,中和湯的濃厚味道。溏心蛋甜甜地,濃郁蛋香,咬開佢就有呈半流心狀ge蛋黃流
等左一陣,拉麵就到啦。賣相,真系幾吸引,湯系奶白色兼有起少少泡,叉燒整齊擺好,紫菜放系側邊,加埋隻溏心蛋,睇落都想食。 麵條雖然幼身,但由於系硬麵,食落嚼勁不錯,掛湯力強,湯同麵合埋一齊,絕配也。湯質感濃稠,豬骨味好濃,肯定好足料,煲左十幾個鐘都有可能。叉燒薄薄地一塊,入口肥瘦均勻又帶醃製過ge香味,唔「乾爭爭」,咸咸地,好醒胃。大量芽菜、木耳、青蔥,香而爽口,中和湯的濃厚味道。溏心蛋甜甜地,濃郁蛋香,咬開佢就有呈半流心狀ge蛋黃流出,入味道出眾,系我食過最好味。 銅鑼灣登龍街,細細ge金田家,果然名不虛傳。我相信,憑藉佢地食物質素,一定會有更多人黎食,成為呢條街ge「驚艷」。
題外話/補充資料:
湯的質感濃稠
幼直麵條嚼勁不錯,掛湯力也可以
麵的硬度合乎要求
把牛肉弄薄到向著燈可以透光,然而入口肥瘦均勻又帶香,十分不錯
半熟蛋無論是流心度、蛋香度、入味道皆出眾