2019-09-19 1005 瀏覽
今晚在灣仔收工,行去最近的西隧巴士站諗住坐巴士過海返屋企,喺巴士站見到幾條人龍,其中一條竟然是從一間燒味店排出來的,原來係排隊買外賣。我又唔係太趕時間,咪走去八一八,順便入去食埋個飯,一邊吼實個巴士app,夾啱時間埋單上巴士。一個人食,最好就係叫碟頭飯,於是點了一個 “份量十足碟頭飯套餐”,十幾廿款燒味、鹵味任拼,雙拼都只是$54,跟涼拌小食一份、熱飲或老火湯,絕對抵過嗰啲連鎖快餐店。我素來都唔會待薄自己,所以加了多少少錢upgrade一下今晚個套餐,加了半隻鹹蛋和一碟油菜,飲凍檸茶。另外,老闆娘仲送多一個老火湯俾我飲,好感動動。【青瓜小涼拌】好爽脆。【凍檸茶】味道偏淡,但勝在夠冰凍。【蠔油菜芯】用骨湯浸熟的,所以零捨好味。今晚個【老火湯】佛手瓜豬骨湯,果然係老火湯,好夠火喉。主角始終都係呢個碟頭飯 【叉燒/燒肉飯】+ 半雙鹹蛋。叉燒少少肥,好多蜜汁,邊邊部份少少燶,食落特別香口。傍邊跟咗一碟【黃金芥末】,用來點脆皮燒肉真係絕配。至於鹹蛋啲油份差少少。加咗蜜汁叉燒豉油嘅飯底,非常正!用咗大約半個鐘去完成呢餐飯,睇睇巴士app,時間剛剛好,埋單後,直出門外,就上到西隧巴士,超方便!

【青瓜小涼拌】好爽脆。

【凍檸茶】味道偏淡,但勝在夠冰凍。

【蠔油菜芯】用骨湯浸熟的,所以零捨好味。

今晚個【老火湯】佛手瓜豬骨湯,果然係老火湯,好夠火喉。