2024-08-04 604 瀏覽
上次去三門仔遊船河先知有間區內出名嘅餐廳,聽講因為地方較隱秘,有好多明星黎,呢個周末想走遠少少郊遊下就選擇左係口袋已久的呢間餐廳,呢間就係三門仔嘅皇朝明珠。早知道係走高格調路線,但價錢還不算太誇張,因為食物都同樣精美又好食,特別喜歡佢嘅大廳裝修,好適合一班人黎食飯。好多人打卡嘅上湯金魚餃配水晶球,金魚餃嘅蝦大到好似會隨時爆發咁,水晶球都一樣,但相對無上湯金魚餃咁搶鏡,而佢哋清湯都好甜,就算伴碟嘅菜都好食,呢個絕對值得叫。黑毛豬北菇燒賣,雖然相對下個樣平平無奇,但食落去都幾好味。皇朝蝦餃皇真心好靚,個蝦餃皮先至做得好,晶凝通透,入面嘅蝦肉又係澎湃到不得了,仲勁過上湯金魚餃。我相信應該係第一次三個味嘅腸粉,皇朝三式蒸腸粉,三種內容有鮮蝦,叉燒,牛肉,一碟腸粉,各有支持者,又唔駛煩邊個食呢樣個樣。枱上嘅人都愛牛油果,見到椒鹽牛油果太特別所以叫下,食落去又幾得意,都幾有興趣之後自己試下整呢個。呢個秘製XO醬煎蘿蔔糕,相對有點失色,可能前幾個質素太好,如果叫點心又唔夠多人,先選前幾個點心會好少少。係因為呢個乳豬才過來,當然一定要食招牌明爐燒脆皮乳豬,個皮好薄,而且個豬都算幾嫩滑,算係必點菜式。叫

黑毛豬北菇燒賣,雖然相對下個樣平平無奇,但食落去都幾好味。

叫了兩個湯時令燉湯同海參酸辣羹,海參酸辣羹酸同辣都做得好平均,個人好喜歡,不過海參唔夠多同太幼細。

我勁欣賞呢個荷香籠仔海蝦蒸飯,炒得好靚嘅飯,仲有佢好多炸蒜加上幾靚同大隻嘅開邊蝦,而且價錢相對好抵食,一班人食最好,令到我想再試下其他炒野。

呢到service都幾好,茶葉又好靚,尾聲仲送糖水,幾個位都幾令人加分。

經過今日之後,有興趣去北區飲茶,除左Hyatt同小白露之外,都多過好選擇。