2019-03-26 356 瀏覽
山下麵家認識呢間拉麵店係因為幾年前係facebook,睇到條片介紹呢間店既老闆點樣係日本留學定做野,點樣聚左個日本人老婆,又點樣開始左做拉麵。由於我自己十分喜歡有夢想既創業人,亦十分喜歡呢間拉麵店背後既故事,所以『山下麵家』呢四個字,一直係我腦海中揮之不去。近幾個月,新搬左入泥元朗,知道佢有間分店係鳳琴街體育館附近,所以就去試下啦。今次我係叫佢既外賣。佢鋪頭位唔多,目測應該坐到10至12人左右。我叫左一份鹽味湯底叉燒拉麵加雞蛋,盛惠$87蚊。坐低等左5分鐘左右就搞掂。佢將湯同麵分開裝,都幾細心。我大概10分鐘後翻到屋企,啲湯都仲熱。我率先試一啖湯,味道好唔錯,加埋蒽花飲仲正。跟住啲叉燒肉都好味,有啲肥肉但食落又唔覺好油,麵既質感都不俗。最後,我係食到湯都飲晒!下次要試下醬油味先!
山下麵家

坐低等左5分鐘左右就搞掂。
下次要試下醬油味先!
2019-03-25
5 分鐘 (外賣自取)
  • 叉燒拉麵