2021-01-16 158 瀏覽
盤子工房By The Tray開喺屯門屋邨商場入面,舖頭唔大,只有約20個位。裝修以灰色同木色為主,中間嘅枱仲用咗野餐枱,即係用一條條木拼合而成果種,加上天花嘅射燈調到好似陽光咁,畀人一種舒適悠閑嘅感覺☀️我哋閒日午餐時間去食,人流真係唔少,門外keep住有人排隊~ 餐廳其實主打係熱狗,不過因為我哋果陣未食早餐好肚餓,所以就無叫到熱狗,下次tea time可以再試吓🌭•🥢 黑松露配大啡菇雜菌忌廉燴飯 $78呢個忌廉燴飯唔算好creamy,幾乾身,黑松露味同忌廉味好balance,所以唔會食兩啖就膩到唔想食落去😋 飯面仲加咗好多芝士片,增加鹹香~而大啡菇嘅燒烤味好濃,加埋芝士片令到個菇更香🤩 要留意返呢個燴飯算大份,細食嘅朋友仔應該要同人share先得🤣🌟推薦度: 8.5/10•🥢 奄列早餐 $98去cafe就會諗起all day breakfast,啱晒貪心咩都想食嘅為食鬼👻呢款就用咗奄列取代炒蛋~奄列入面係芝士碎同大量煎到脆卜卜嘅煙肉,食落幾香口,但明顯地芝士碎未溶晒,所以做唔到拉絲效果😬 多士嘅蒜香好濃,但唔會食到一粒粒蒜👍🏼薯餅好脆;蕃茄都好多汁;配埋一小碗嘅牛奶穀物脆脆,整體份量

🥢 黑松露配大啡菇雜菌忌廉燴飯 $78
🌟推薦度: 8.5/10
黑松露配大啡菇雜菌忌廉燴飯

🥢 奄列早餐 $98
去cafe就會諗起all day breakfast,啱晒貪心咩都想食嘅為食鬼👻呢款就用咗奄列取代炒蛋~奄列入面係芝士碎同大量煎到脆卜卜嘅煙肉,食落幾香口,但明顯地芝士碎未溶晒,所以做唔到拉絲效果😬 多士嘅蒜香好濃,但唔會食到一粒粒蒜👍🏼薯餅好脆;蕃茄都好多汁;配埋一小碗嘅牛奶穀物脆脆,整體份量都好多。有個小驚喜係仲有餐牌上面無寫到大啡菇,同黑松露燴飯嘅大啡菇一樣咁香咁Juicy😋
🌟推薦度:8/10

🥢 自家製手指指吉豬 +$20
手指指吉豬嘅外面炸得好脆,但入面豬柳好嫩,有少少食緊吉列魚柳嘅感覺🤤炸皮厚薄剛好👍🏼但沙律醬有啲太酸,其實唔點醬都好夠味~
🌟推薦度: 9/10
自家製手指指吉豬

🥢 是日特飲:蘋果特飲(凍) +$8
呢杯特飲其實都係用蘋果醬加水沖,有蘋果香,又唔算太甜,都飲得過嘅~
🌟推薦度:7/10
蘋果特飲