2022-08-13 258 瀏覽
記得幾年前啱啱開張嘅第一/二日,咁啱嗰排同班人喺新蒲崗嗰頭做嘢,見到新開左間食店,仲標榜"黯然銷魂飯" 係主打,覺得幾新穎,就膽粗粗入左去試 入到去諗都唔再諗,嗌左碗主打野,初時都唔抱太大期望,覺得應該會係一碗普通燒味鋪嘅叉燒飯 點知!當店員送到面前時,眼前一亮先唔講食落口嘅味道如何,淨係個擺盤都值98分!而嗰2分扣左喺邊? 係煎蛋,因為本人唔食生野,轉左熟蛋,而熟蛋嘅觀感冇太陽蛋咁吸引至於件叉燒質素如何? 微焦邊,油光,軟硬適中,再加上每一啖咬落口,都散發住淡淡嘅炭燒味,呢種味蕾嘅協調感係喺其他叉燒鋪搵唔到,之前食過啲一係一味過份強調炭燒味而overcook件叉燒,搞到"鞋"口,一係就淨係淋身但冇左香味,所以食呢間係俾到驚喜我再嚟講隻煎蛋,都係微燶邊,有厚度,入面仲keep到嫰滑感 之後講埋個飯,平平無奇,不過不失,但當佢撈埋啲蜜汁同薑蔥油,即刻升華晒,真係好香,不過飯量對我嚟講有啲多,最後幾啖都係夾硬食埋落去時至今日晏晝,重臨此地,當然嗌返當年食嘅飯回味下啦,雖然冇當年新開張咁好食,如果當年綜合係88分,今日嘅係85分,主要係叉燒爽同淋嘅分佈比例差啲啲,比較密集啲,以前疏啲(唔知咁

點知!當店員送到面前時,眼前一亮

再嚟講隻煎蛋,都係微燶邊,有厚度,入面仲keep到嫰滑感

時至今日晏晝,重臨此地,當然嗌返當年食嘅飯回味下啦,雖然冇當年新開張咁好食,如果當年綜合係88分,今日嘅係85分,主要係叉燒爽同淋嘅分佈比例差啲啲,比較密集啲,以前疏啲(唔知咁形容你地明唔明
叉燒雙蛋飯
2022-08-13
10 分鐘 (堂食)
叉燒雙蛋飯
  • 叉燒丼飯