2015-02-21 361 瀏覽
其實依家舖頭,三四年之前都食過一次,印象好模糊,因為當時出品唔算太突出!而且一直好怕食台式牛肉麵,因為總喺覺得幾呃錢吓,一塊薄薄嘅牛輾,又靭又乾,超難食!今次大角咀午後之輕食,再次嚟返依家台灣嘢,雖然主打咩《牛家三兄弟》,但都喺安全啲叫咗碗《蒜香雞扒陽春麵》,飲自家製凍《柚子茶》!《蒜香雞扒陽春麵》真喺幾好食!雞扒煎到外脆內軟,口感十足,頗有雞味蒜香!但好戲總喺後頭,陽春麵湯底非常好味,用上唔少藥材,味道啱啱好,好明顯真喺冇味精,又唔太鹹!而且麵底陽春麵,爽口彈牙,唔會煮得軟淋淋,真喺幾好!自家製《柚子茶》味道真喺有柚子味!可能侍應姐姐見我食得咁知味,熱情推介試吓佢哋個牛輾!好啦好啦,我就叫咗個小食牛輾試吓啦!依個牛輾真喺令我改觀,並非一塊塊嘅牛輾乾,而喺直切一條條嘅牛輾!咁嘅做法,效果完全唔同,爽口彈牙有口感,而個醬汁非常特別,感覺上比牛腩更好食!聽返侍應姐姐講,原來師傅喺師承咩咩台灣名店「永康牛肉麵」,堅持傳統做法!對於從未踏足台灣嘅我,侍應姐姐真喺對牛彈琴,只知士林夜市多美食,但真喺唔識咩「永康牛肉麵」!我認為依間小店真喺好專心做豬牛雞滷水嘅出品,而且種類繁多,真喺應有盡有!不過
柚子茶
自家製《柚子茶》味道真喺有柚子味!

牛輾

我認為依間小店真喺好專心做豬牛雞滷水嘅出品,而且種類繁多,真喺應有盡有!不過加多啲地道小食,例如蚵仔煎,胡椒餅,菜類出品,咁就更好!

75 蚊左右,對午後之輕食真喺超出預算,但計埋師傅嘅心思同功夫,都幾合理!
柚子茶
牛輾