2014-08-31 3977 瀏覽
經常食上海菜, 今次因為俾熊貓奶皇包吸引以去, 但最後發覺好彩只黎食lunch, 唔係dinner, 因比起其他大牌子連鎖上海菜餐廳(翡記, 鼎記, 樂記, 同老字號個d etc), 佢相對貴, 但食物質素麻麻~招牌小籠包$32兩隻: 最基本嘅上海菜項目, 但無肉味無湯汁 燻蛋$20一隻: 比其他地方貴, 但又無燻味, 普通嘅半生熟蛋加鹽係上面咁 麻醬油麥菜$58: 應該係樂記有嘅菜式, 上次係樂記食感覺好正, 全部係葉部分好爽汁好味; 但呢到個菜係食個莖嘅部分多過葉, 個汁又麻麻, 所以好大對比 海參酸辣湯$58: 今次唯一一個款OK, 多料~戈壁小黃魚$128: mammy係翡記嘅至愛, 但呢度價錢貴好多, 但又煎得唔香唔乾身 桂花湯圓$38: 比較其他店呢到可讚仲有用湯圓仲有6粒, 而唔係用切條切到細細粒嘅"湯圓", 但可惜個桂花水D香味好怪, 飲唔落放棄哂咗錢~奶皇熊貓包$52兩隻: 唯一一個讚同好味, 即叫即整新鮮出爐, 包鬆軟, 奶皇半流汁, 好味!!上海菜有太多好選擇, 所以唔係因為熊貓奶皇包, 都唔會再encore~

海參酸辣湯$58: 今次唯一一個款OK, 多料~

2014-08-31