2015-05-10 444 瀏覽
帶台灣來的朋友行完廟街,係附近找間野食下,見到吃米線既,當然就同她入去試下。通常有羊肉吃的時方,一入到店內會有一陣陣羊羶味,但是入去呢間又嗅唔到喎,店員姐姐就帶位帶我們2個人就入到最後果張枱,一坐低就看看餐牌,有2張,1張係介紹米線、招牌菜、小食等等,另一張係話加6蚊有飲品既。價錢都OK便宜既,我們女仔一人食一碗麵,再加少少小食,埋買50蚊左右。枱面上有唔同既香港特色醬可以添,對台灣人黎講,都算係特別的野。影下相,傾下計,好快店員姐姐就好快咁上左兩碟小食,一碟係涼伴豬耳朵,一碟係迷你青瓜。涼伴豬耳朵我們叫左碟唔辣既,因為我唔食得辣,但係一放入口,個口腔都仲有種麻麻香香的感覺,有D開胃爽口。不過爽口的,迷你青瓜仲爽口,咬落是"爽爽"聲,我其實唔食青瓜的,但我朋友想食,我硬頭皮點了,打算幫她吃少少就好,誰不知我咬第一口,好香麻油味,本身青瓜是迷仔細細條好多汁,出面是麻香,入面是甜爽,雖然不是辣,但這個衝擊性很大,令味蕾十分享受。而我也點左碗細既雞肉米線,雞塊的數量多達十多舊,呢個係細碗啊~我以為我點錯,好誇張好大碗...35蚊真係幾抵食。個店員姐姐有講有笑,都幾NICE,店裡的位置不多,有
涼伴豬耳朵
迷你青瓜
雞肉米線
而我也點左碗細既雞肉米線,雞塊的數量多達十多舊,呢個係細碗啊~我以為我點錯,好誇張好大碗...35蚊真係幾抵食。個店員姐姐有講有笑,都幾NICE,店裡的位置不多,有時還需要搭枱的。
2015-04-23
涼伴豬耳朵