2011-04-16 40 瀏覽
今日收工約左Daisy姐開飯,人家住紅磡,講明唔去得遠,灰姑娘要12 點前返歸好好好,上openrice睇,見到呢間泰國菜有本事踩住澳洲牛奶公司個頭,一定有料到,好,反正揸車,就試下你打去book位,講明有車,店員話幫我安排,中環收工接埋Daisy姐行西隧,柯士甸道一轉就見,真係唔難搵,個經理仲驚我唔識路,打黎兩次教路,我係美國讀書唔代表我係美國仔不過都算係好心,由你,仲要真係有安排個車位俾我,泊正門口,方便入到去,裝修好有feel,最緊要Daisy姐鍾意,人家食慣好野,泰國菜貴極有譜,好在Daisy姐今晚願意降呢食平野真係平,開支紅酒四百有找,兩個人點了個海鮮粥底打邊爐,係,無錯,係粥底,經理介紹Daisy姐又鍾意,我最順得人粥底鍋有隻新鮮蟹跟上,我睇住個經理由門口個魚缸撈上,實新鮮啦Daisy姐話想開條象拔蚌試下,經理第一時間推介,話餐廳做緊promotion 法國貨象拔蚌賣$288,嘩,有冇咁抵,唔怪得見有幾枱人食我就點了個泰式餃子,都係獨家菜,有辣有唔辣,我鍾意辣,Daisy姐又話唔辣,頂,女人好煩,辣唔辣都要,放粥底煮超正還有牛丸,花膠,雪花肥牛,生蝦,墨魚滑,我最鍾意個肥牛

還有牛丸,花膠,雪花肥牛,生蝦,墨魚滑,我最鍾意個肥牛,夠肉味
食到咁上下,象拔蚌送上,即劏即片的刺身,好甜,我選兩食,個膽泡油,無得頂

想講的是,粥底打邊爐夠創新,初頭都擔心會煲燶粥,但又估唔到完全無事,加湯時,經理走埋黎問想加粥定加湯,真係夠細心,但我好飽,加湯得勒,因為我放海鮮,臨尾整碗海皇碗食,超正

最正係,Daisy姐成晚係咁贊我識飲識食,又講左好多公司秘聞我知,又話約我下星期再食過,話要試下門口d花竹蝦,好呀,我最鍾意食好野,呢餐飯收足料又做到野,抵呀
超正海皇粥底
獨家餃子
花竹蝦好生猛
象拔蚌兩吃
5 分鐘 (堂食)
超正海皇粥底
獨家餃子